Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vučič: Členstvo v EÚ stráca magickú moc pre kandidátske krajiny

Na snímke srbský premiér Aleksandar Vučič Foto: TASR/Martin Baumann

Dodal však, že pre Srbsko, ktoré začalo oficiálne prístupové rozhovory vlani, je členstvo v EÚ naďalej popredným politickým cieľom, informovala agentúra Reuters.

Londýn 22. februára (TASR) - Vstup do Európskej únie už nie je pre kandidátske krajiny na Balkáne taký príťažlivý, a to v dôsledku migračnej krízy a možnosti, že z únie vystúpi Británia. Povedal to dnes srbský premiér Aleksandar Vučič.

Dodal však, že pre Srbsko, ktoré začalo oficiálne prístupové rozhovory vlani, je členstvo v EÚ naďalej popredným politickým cieľom, informovala agentúra Reuters.

"EÚ, o ktorú sa všetci (balkánske krajiny) usilujeme, stratila magickú moc," vyhlásil Vučič na konferencii na pôde Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) v Londýne. "Áno, všetci chceme do nej vstúpiť, ale už to nie je tým veľkým snom, akým to bolo v minulosti."

Balkánske krajiny značne zasiahla migračná kríza, počas ktorej za uplynulý rok do Európy dorazil viac než milión ľudí unikajúcich pred vojnami a chudobou na Blízkom východe a v Ázii. Mnohí migranti sa vydali tzv. balkánskou trasou cez Macedónsko, Srbsko a Chorvátsko na ceste do bohatších krajín západnej Európy.

Spomedzi susedov Srbska v juhovýchodnej Európe sú už členmi EÚ Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko, pričom Macedónsko, Čierna Hora, Albánsko a Turecko sú spolu so Srbskom kandidátskymi krajinami. Vo vstup do únie jedného dňa dúfajú aj Bosna a Kosovo.

Pre Srbsko bolo veľkým povzbudením decembrové otvorenie rozhovorov o dvoch kapitolách prístupových rokovaní, aj keď problematické vzťahy Belehradu s Kosovom, ktorého nezávislosť odmieta uznať, budú zrejme aj naďalej významnou prekážkou. Ďalšou sa môžu stať priateľské vzťahy s Ruskom, kam Srbsko vyváža veľké množstvo poľnohospodárskych produktov i iného tovaru.

"Radi by sme zachovali dobré vzťahy s Ruskom, ako aj (pokračovali v snahe o členstvo v EÚ)," citoval Reuters srbského premiéra.