Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Vučič: Dialóg s Kosovom bude pokračovať, treba realizovať už dohodnuté

Aleksandar Vučič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Srbsko už dlhší čas obviňuje Kosovo, že nechce uviesť do praxe v roku 2013 dohodnuté vytvorenie spoločenstva srbských obcí.

Belehrad 31. marca (TASR) - Srbsko-kosovský dialóg môže v budúcnosti fungovať iba na princípe najskôr realizovať už dohodnuté, potom viesť ďalšie rozhovory. Srbský prezident Aleksandar Vučič to v sobotu vyhlásil v Belehrade pri stretnutí s predstaviteľmi mimovládnych organizácií, ktoré sa uskutočnilo v rámci ním iniciovaného vnútrosrbského dialógu.

Najvyšší srbský predstaviteľ však ubezpečil, že rokovania s Prištinou budú pokračovať, aj keď ich formát sa ešte spresní.

Informácie priniesla tlačová agentúra APA.

Vučičovo vyjadrenie je okrem iného reakciou na nedávne zadržanie a následnú pondelkovú deportáciu riaditeľa srbského vládneho úradu pre Kosovo Marka Djuriča z Kosova do Srbska, ktorá viedla k eskalácii napätia medzi oboma stranami.

Srbsko už dlhší čas obviňuje Kosovo, že nechce uviesť do praxe v roku 2013 dohodnuté vytvorenie spoločenstva srbských obcí.

Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú však Srbsko odvtedy neuznáva podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska.