Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Vučič odovzdal Orbánovi vysoké štátne vyznamenanie

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) dostáva vyznamenanie Rad Srbska počas stretnutia so srbským prezidentom Aleksandrom Vučičom v Belehrade 16. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Orbána Vučič vyznamenal za zásluhy o rozvoj spolupráce a vzťahov medzi oboma krajinami.

Budapešť/Belehrad 16. septembra (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič odovzdal v piatok v Belehrade maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi vysoké štátne vyznamenanie. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server hirklikk.hu.

Server pripomína, že rovnaké vyznamenanie dostali v minulosti od Srbska aj šéf Kremľa Vladimir Putin a bieloruský líder Alexandr Lukašenko.

Orbána Vučič vyznamenal za zásluhy o rozvoj spolupráce a vzťahov medzi oboma krajinami. Maďarský premiér pri preberaní ocenenia povedal, že ho vníma ako povzbudenie do ďalšej činnosti v záujme upevňovania priateľských kontaktov medzi Budapešťou a Belehradom.

Orbán na spoločnej tlačovej konferencii s Vučičom opakovane vyzval Európsku úniu, aby neuplatňovala sankcie voči Rusku. Tieto sankcie podľa neho bolia krajiny strednej Európy viac ako samotné Rusko.

Maďarský premiér okrem toho odsúdil správu, kriticky hodnotiacu stav právneho štátu v Maďarsku, ktorú schválil vo štvrtok Európsky parlament (EP). Podľa Orbánovho názoru nejde o objektívny posudok, ale o ďalší zo série stranícko-politických útokov namierených voči Maďarsku.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)