Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Premiér Vučič: Srbsko nehodlá vstúpiť do NATO

Srbský premiér Aleksander Vučič. Foto: TASR/AP

Podľa premiéra to je jeden z dôvodov, prečo Srbsko v uplynulom období investovalo do svojej bezpečnosti.


Belehrad 30. mája (TASR) - Srbsko neplánuje vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, vyhlásil dnes dosluhujúci premiér tejto balkánskej krajiny Aleksandar Vučič v rozhovore pre tamojšiu stanicu RTV Pink.

"Zúčastnil som sa na summite NATO, kde som povedal, že nemáme plány na vstup do aliancie. Usilujeme sa zostať vojensky neutrálni a vyhýbame sa možnosti vstupu do akéhokoľvek podobného zoskupenia," povedal Vučič.

Podľa neho to je jeden z dôvodov, prečo Srbsko v uplynulom období investovalo do svojej bezpečnosti. Srbská armáda a polícia dostali nové uniformy, deväť nových vrtuľníkov, pričom do dvoch mesiacov má krajina dostať od Bieloruska približne desať kusov bojových stíhačiek typu MiG-29, ako aj dve divízie protilietadlového systému Buk.

Srbskú armádu má posilniť aj 30 kusov tankov typu T-72 a rovnaký počet obrnených transportérov typu BRDM-2.

Vučič však zároveň zdôraznil dôležitosť "európskej cesty" pre Srbsko. Podľa jeho skoršieho vyjadrenia by vstup krajiny do NATO na jednej strane vyriešil mnoho problémov, avšak tento krok by vytvoril rozpor v spoločnosti, ktorý by trval niekoľko desaťročí. Vstup do Severoatlantickej aliancie odmieta 75 percent srbského obyvateľstva.