Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Vv Grécku protestovali proti plánu vlády povoliť súkromné univerzity

Študent drží svetlicu počas protestu v centre Atén vo štvrtok 25. januára 2024. Tisíce študentov sa zúčastnili na proteste proti plánom gréckej vlády povoliť súkromné univerzity. Foto: TASR/AP

Legislatívne reformy a rastúce životné náklady vyvolali v posledných týždňoch v krajine sériu protestov rôznych profesných skupín.

Atény 25. januára (TASR) - Tisíce vysokoškolských študentov sa vo štvrtok v centre Atén zúčastnilo na proteste proti plánom gréckej konzervatívnej vlády, ktorá chce povoliť súkromné univerzity. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Demonštranti pochodovali centrom Atén, prešli okolo hlavnej budovy Aténskej univerzity a sôch starovekých gréckych filozofov Sokrata a Platóna, pričom skandovali: "Študenti, zjednotení zvíťazíme!". Na protesty dozerali príslušníci poriadkovej polície, ktorí boli rozmiestnení v bočných uliciach.

Grécka stredopravá vláda na čele s premiérom Kyriakosom Mitsotakisom sa od začiatku roka snaží presadiť niekoľko kľúčových legislatívnych návrhov. Nové opatrenie podľa vlády zabráni odchodu tisícov Grékov, ktorí každoročne odchádzajú študovať do zahraničia a tam aj ostanú. Podľa odporcov by však nové nariadenie oslabilo verejné univerzity, ktoré už teraz čelia problémom s financovaním.

Legislatívne reformy a rastúce životné náklady vyvolali v posledných týždňoch v krajine sériu protestov rôznych profesných skupín.

Vo štvrtok v strednom Grécku poľnohospodári zablokovali traktormi diaľnicu a žiadali od vlády ďalšiu finančnú podporu na zníženie výrobných nákladov.