Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Výbor EP preskúma žiadosť o zbavenie Puigdemonta a Comína imunity

Carles Puigdemont, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Puigdemont spolu s niekoľkými členmi svojej vlády vrátane Comína ušiel do Belgicka v októbri 2017 po referende o nezávislosti Katalánska, ktoré Španielska vláda vyhlásila za nelegálne.

Brusel/Štrasburg 16. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) zvažujú žiadosť Španielska, aby boli dvaja katalánski separatisti, ktorí vo vlaňajších májových eurovoľbách získali mandát europoslancov, zbavení imunity. Ide o katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta a niekdajšieho ministra zdravotníctva v jeho vláde Toniho Comína. Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúra AFP.

Puigdemont sa spolu s Comínom počas tohotýždňového plenárneho zasadnutia EP vôbec po prvý raz ujali svojho mandátu europoslanca. Otázne je, ako dlho budú môcť túto funkciu zastávať, lebo Európsky parlament začal vo štvrtok rokovania o žiadosti Španielska zbaviť poslaneckej oboch katalánskych separatistických politikov imunity.

"Táto žiadosť bola predložená Výboru EP pre právne veci, ktorý má preskúmať žiadosť proti obom katalánskym zákonodarcom - Carlesovi Puigdemontovi a Tonimu Comínovi,
" uviedla pre AFP podpredsedníčka europarlamentu poľská europoslankyňa Ewa Kopaczová.

Puigdemont spolu s niekoľkými členmi svojej vlády vrátane Comína ušiel do Belgicka v októbri 2017 po referende o nezávislosti Katalánska, ktoré Španielska vláda vyhlásila za nelegálne.

Madrid ich stíha za vzburu, urážku, neposlušnosť a spreneveru štátnych financií a vydal na nich európsky zatykač. Katalánsky expremiér sa v pondelok mohol ujať svojho mandátu europoslanca na základe decembrového rozhodnutia Európskeho súdneho dvora.

Bez ohľadu na to, aké bude v tejto veci rozhodnutie parlamentného výboru pre právne veci, o konečnom schválení prípadného zrušenia poslaneckej imunity budú hlasovať všetci poslanci v pléne Európskeho parlamentu a tam sa ukáže, akú má Puigdemont politickú podporu.

Spravodajca TASR Jaromír Novak