Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Výbor pre ľudské práva OSN v rezolúcii odsúdil detské sobáše

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dokument vyzýva krajiny na zavedenie a dodržiavanie zákonov zabraňujúcich detské sobáše a presadzovanie vzdelávania medzi dievčatami.

New York 22. novembra (TASR) - Rezolúciu odsudzujúcu praktizovanie detských sobášov prijal výbor Valného zhromaždenia OSN pre ľudské práva v New Yorku. Prvýkrát v nej vymedzil špecifické kroky v otázke, ktorá sa každoročne dotýka 15 miliónov dievčat na svete, uviedla agentúra DPA.

Rezolúcia prichádza po tom, čo OSN vlani prvýkrát vyhlásila, že detské a nútené sobáše predstavujú porušenie ľudských práv a uviedla, že ukončenie ich praktizovania by malo byť hlavným cieľom agendy pre vývoj po roku 2015, ktorá sa bude zostavovať na budúci rok.

Dokument vyzýva krajiny na zavedenie a dodržiavanie zákonov zabraňujúcich detské sobáše a presadzovanie vzdelávania medzi dievčatami. "Valné zhromaždenie vyzýva všetky štáty... aby zabezpečili, že sobáš je možný len medzi informovanými, slobodnými partnermi, ktorí s ním plne súhlasia," uvádza sa v rezolúcii.

Dokument teraz pôjde na posúdenie celého VZ OS, jeho prijatie výborom je však pravdepodobnou garanciou, že bude schválený, píše DPA.

Ženy, ktoré sa vydajú pred dosiahnutím veku 18 rokov, sú viac vystavené hrozbe domáceho násilia a viac zomierajú alebo trpia komplikáciami v tehotenstve či pri pôrode, upozorňuje Detský fond OSN (UNICEF).