Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Výbor OSN: Proces s brazílskym exprezidentom porušil jeho práva

Luiz Inacio Lula da Silva, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Výbor dospel k záveru, že prokuratúra aj vyšetrujúci sudca Sergio Moro boli voči bývalému prezidentovi, ktorého odsúdili na 12 rokov väzenia, zaujatí.

Ženeva/Brazília 29. apríla (TASR) - Trestné stíhanie bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu za korupciu porušilo jeho právo na nestranný proces. K tomuto záveru dospel vo štvrtok Výbor OSN pre ľudské práva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Vyšetrovanie a trestné stíhanie bývalého prezidenta Lulu da Silvu porušilo jeho právo byť súdený nestranným súdom, jeho právo na súkromie a jeho politické práva," uviedol výbor vo vyhlásení.

Rozhodnutie 18-členného výboru je politickým víťazstvom pre tohto vodcu brazílskej ľavice, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie v tohtoročných prezidentských voľbách, konštatuje AFP.

Výbor dospel k záveru, že prokuratúra aj vyšetrujúci sudca Sergio Moro boli voči bývalému prezidentovi, ktorého odsúdili na 12 rokov väzenia, zaujatí. Lula da Silva v čase svojho odsúdenia kandidoval v prezidentských voľbách ako hlavný súper pravicového politika Jara Bolsonara, ktorý ich nakoniec vyhral a sudcu Moroa vymenoval za ministra spravodlivosti.

Odporúčania a názory tohto výboru OSN nie sú záväzné, pripomína AFP, môžu však ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby, v ktorých opäť kandiduje aj Bolsonaro. Lula da Silva bol prezidentom Brazílie v rokoch 2003 - 2010.