Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Výbor pre národnú bezpečnosť sa zaoberal špionážnou kauzou Jobbiku

Šéf ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Gábor Vona. Foto: TASR/MTI

Výbor predvolal aj predsedu Jobbiku Gábora Vonu, ktorý však tvrdil, že predložené materiály vôbec nepotvrdzujú, že by Kovács bol špiónom.

Budapešť 19. mája (TASR) - Výbor pre národnú bezpečnosť maďarského parlamentu dnes za zatvorenými dverami rokoval o špionážnej kauze kandidáta ultrapravicovej strany Jobbik na poslanca Európskeho parlamentu (EP) Bélu Kovácsa. Podľa agentúry MTI podpredseda výboru za vládnu stranu Fidesz Szilárd Németh vyhlásil, že maďarské tajné služby potvrdili obrazovými a zvukovými záznamami špionážnu činnosť Kovácsa.

"Tajné služby poskytli výboru dokumenty podložené obrazovým a zvukovým materiálom, na základe ktorých sa členovia tohto orgánu mohli presvedčiť o tom, že poslanec EP za Jobbik Kovács udržiaval kontakty s ruskou tajnou službou a že tieto vzťahy boli organizované a konšpiračné," povedal novinárom po schôdzke podpredseda výboru.

Fidesz podľa Németha považuje za opodstatnené, že Úrad na ochranu ústavy podal na Kovácsa v tejto záležitosti žalobu, pričom za opodstatnené považuje vládna strana aj kroky generálnej prokuratúry. Podpredseda povedal, že ho zaráža, že Jobbik aj vo svetle uvedených dôkazov bagatelizuje prípad Kovácsa a naďalej ho obhajuje.

Výbor predvolal aj predsedu Jobbiku Gábora Vonu, ktorý však tvrdil, že predložené materiály vôbec nepotvrdzujú, že by Kovács bol špiónom.

Vona vidí za kauzou snahy o zdiskreditovanie Jobbiku práve pred voľbami do EP. Dodal, že mu je podozrivé časovanie vypuknutia kauzy. Prípad Kovácsa je totiž sledovaný už od roku 2009, pričom podľa správ z médií americký viceprezident Joe Biden nedávno požiadal maďarského premiéra Viktora Orbána, aby zariadil oslabenie Jobbiku.

Orbán ku kauze vyhlásil, že špionáž je vlastizradou a dodal, že je bezprecedentné, aby strana (Jobbik), ktorá sa považuje za národnú, do Bruselu posielala obhajovať maďarské záujmy vlastizradcu.

Pravicový denník Magyar Nemzet minulý týždeň napísal, že generálna prokuratúra požiadala Európsky parlament o zbavenie Kovácsa poslaneckej imunity z dôvodu podozrenia zo špionáže v európskych inštitúciách.

Maďarský Úrad na ochranu ústavy podal na tohto politika so silnými väzbami na Moskvu žalobu začiatkom apríla. Kovácsove aktivity podľa denníka už dávnejšie vzbudili záujem civilnej tajnej služby, poslanec sa totiž pravidelne stretával konšpiratívnym spôsobom s ruskými diplomatmi a mesačne navštevoval Moskvu.