Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN schválila začiatok diskusie o zákaze všetkých jadrových zbraní

Na ilustračnej foto logo Organizácie spojených národov (OSN). Foto: TASR/AP

Rezolúcia bola schválená aj napriek silnému lobingu mocností ako sú USA, Francúzsko či Británia. Práve pod tlakom USA návrh rezolúcie nepodporilo 27 z 28 krajín, ktoré sú aj členmi NATO.

New York 28. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov začne na budúci rok diskusiu, ktorej cieľom je dosiahnuť medzinárodnú dohodu o zákaze všetkých jadrových zbraní. Začatie diskusie na túto tému v noci nadnes hlasovaním odobrilo 123 členských krajín OSN. Proti návrhu sa vyslovilo 38 štátov a ďalších 16 sa hlasovania zdržalo.

Agentúra DPA píše, že rezolúcia bola schválená aj napriek silnému lobingu mocností ako USA, Francúzska či Británie. Práve pod tlakom USA návrh rezolúcie nepodporilo ani 27 z 28 krajín, ktoré sú aj členmi NATO. Výnimkou bolo len Holandsko, ktoré sa hlasovania zdržalo.

Spomedzi stálych členov Bezpečnostnej rady OSN sa hlasovania zdržala iba Čína. Ostatní stáli členovia boli proti návrhu.

Navrhovateľmi rezolúcie o začatí diskusie o zákaze jadrových zbraní, o ktorej v noci nadnes hlasoval výbor Valného zhromaždenia OSN, boli viaceré medzinárodné organizácie, bývalí šéfovia štátov a vlád, ako aj známi herci a aktivisti. V ich mene rezolúciu na prerokovanie a hlasovanie predložili Brazília, Írsko, Juhoafrická republika, Mexiko, Nigéria a Rakúsko.

Diskusie o ich návrhu by sa mali začať na budúci rok v marci v New Yorku.

Navrhovaná rezolúcia bude nezáväzná, má len konzultatívny charakter. Predpokladá zvolanie dvoch konferencií - prvej od 27. do 31. marca a druhej od 15. júna do 7. júla 2017 - v New Yorku, kde sa bude rokovať o "právnych nástrojoch, ktoré by mohli viesť k zákazu jadrových zbraní a k dosiahnutiu úplnej denuklearizácie".

O tejto rezolúcii by ešte mal hlasovať plénum Valného zhromaždenia OSN. Neočakáva sa však, že by nebola schválená.