Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Výbuch bomby pred mešitou v Karáči si vyžiadal najmenej 45 obetí

Pri výbuchu v Pakistanskom Karáčí zomreli desiatky ľudí. 3. marec 2013 Foto: TASR/AP

Dalších najmenej 149 ľudí bolo zranených. Oblasť výbuchu obývajú prevažne šiitskí moslimovia.

Karáči 3. marca (TASR) - Najmenej 45 ľudí prišlo dnes o život pri samovražednom bombovom útoku v južnej časti najväčšieho pakistanského mesta Karáči.
K udalosti, ktorá si vyžiadala najmenej 149 zranených, došlo v štvrti obývanej prevažne moslimami vyznávajúcimi šiitskú vetvu islamu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne policajné zdroje. Bomba vybuchla pred mešitou v čase, keď z nej ľudia odchádzali po popoludňajších modlitbách. Po explózii začalo horieť viacero okolitých budov.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, predpokladá sa však, že za ním stoja sunnitskí extrémisti z teroristickej organizácie Laškar-i-Džangví, napojenej na sieť al-Káida. Prívrženci podobných zoskupení nepovažujú šiitov za moslimov.

"Explózia bola taká mohutná, že zatriasla celou štvrťou. Na mieste výbuchu sme videli obhorené telá a množstvo krvi. Všade navôkol bol oheň a dym," popisujú scénu zločinu očití svedkovia. Pakistanské 18-miliónové mesto sužuje vysoká miera etnickej a politickej kriminality, uvádza agentúra Reuters.

Šiiti, ktorí tvoria približne 20 percent zo 180 miliónov obyvateľov Pakistanu, sú v tomto roku často terčom útokov zo strany militantných sunnitských skupín. Len v samotnom meste Kvéta od začiatku roka zahynulo najmenej 200 ľudí.