Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Výbuch mosta zablokoval cestu do Donecka

Zborený železničný most v Donecku. Foto: TASR/AP
Ľudia prechádzajú okolo zboreného železničného mosta v Donecku. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda vyhlásila, že metropoly samozvaných republík - Luhanskej a Doneckej - budú čeliť totálnej blokáde, až kým sa separatisti nevzdajú.

Doneck 7. júla (TASR) - Železničný most ponad hlavnú cestu vedúcu do východoukrajinského Donecka dnes zničil výbuch, čo zablokovalo dôležitú prístupovú cestu do mesta kontrolovaného vzbúrencami. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Reportér AP videl zrútený most v dedine Novobachmutivka, kde železničná trať prechádza nad cestou z Donecka smerom k Slovjansku, bývalej bašte proruských separatistov, ktorú ukrajinské jednotky dobyli v sobotu po intenzívnych bojoch.

Vzbúrenci, z ktorých väčšina utiekla do Donecka, oblastnej metropoly, v nedeľu vyhlásili, že sa preskupia a budú pokračovať v boji proti vládnym silám. Tzv. ľudový gubernátor samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Pavel Gubarev prisľúbil "skutočnú partizánsku vojnu okolo celého obvodu Donecka".

Ukrajinská vláda vyhlásila, že metropoly samozvaných republík - Luhanskej a Doneckej - budú čeliť totálnej blokáde, až kým sa separatisti nevzdajú.




Ukrajinskí separatisti: Blokáda by pochovala snahy o mier

Vzbúrenci na východe Ukrajiny pohrozili, že v prípade blokády veľkomiest Doneck a Luhansk vládnymi ozbrojenými silami už nebudú viesť ďalšie rozhovory o riešení krízy, informovala agentúra DPA.

"Blokáda by snahy o mier pochovala," vyhlásil dnes predstaviteľ vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Andrej Purgin. Vzbúrenecké skupiny sú podľa neho stále pripravené na stretnutie sprostredkované Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), čas na rokovania o prímerí sa však kráti.

Vláda v Kyjeve oznámila, že blokádou Donecka a Luhanska chce zlomiť odpor separatistov. "Prijali sme jasný strategický plán. Tieto mestá budú úplne blokované. Tieto opatrenia budú mať za následok, že separatisti - hovorme im banditi - budú nútení zložiť zbrane," citovala námestníka ukrajinského ministra Mychajla Kovaľa spravodajská televízia BBC.

Vplyvný oligarcha Rinat Achmetov vyzval strany konfliktu na rozhovory bez vopred stanovených podmienok. "Neexistuje iná cesta k mieru ako rokovania," povedal v Donecku narodený najbohatší Ukrajinec. Ofenzíva armády na miliónové mesto by podľa neho mala za následok "nevýslovný žiaľ".

Ďalší z lídrov DĽR Miroslav Rudenko vyjadrenia Achmetova privítal a vyslovil sa za zastavenie bojov. "Musí to však byť skutočné prímerie a nie taktická príležitosť pre armádu, aby lepšie umiestnila svoje delá," citovala ho DPA.

Rusko žiada reakciu EÚ na civilné obete na východe Ukrajiny
Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes na "adekvátnu reakciu" Európskej únie na úmrtia civilistov, ku ktorým došlo počas ťažkých bojov na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nemá zmysel znova a znova požadovať zastavenie ostreľovania civilných objektov Kyjevom," uvádza ruský rezort diplomacie vo vyhlásení. "Kyjev sa robí hluchým na výzvy na záchranu ľudských životov," dodáva.

"V tejto súvislosti vyjadrujeme nádej na adekvátnu reakciu členských krajín Európskej únie, ktoré by mali odsúdiť zločineckú politiku úradov v Kyjeve," citovala z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí agentúra Reuters.