Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Výbuch na trhovisku v sýrskej provincii Idlib si vyžiadal 10 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Auto s nastraženou výbušninou explodovalo popoludní, keď ľudia na priľahlom trhovisku robili nákupy na slávnostné pohostenie na záver pôstneho mesiaca ramadán - sviatok íd al-fitr.

Damask 25. júna (TASR) - Najmenej desať ľudí prišlo o život a ďalších 30 bolo zranených v sobotu pri výbuchu v meste Daná v sýrskej provincii Idlib ležiacej v blízkosti hraníc s Tureckom.

Auto s nastraženou výbušninou explodovalo popoludní, keď ľudia na priľahlom trhovisku robili nákupy na slávnostné pohostenie na záver pôstneho mesiaca ramadán - sviatok íd al-fitr. Medzi obeťami útoku sú aj tri deti.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale zdroje opozície, ktorá má mesto daná pod kontrolou, naznačili, že mohlo ísť o akciu niektorej zo spiacich buniek extrémistickej organizácie Islamský štát.

Idlib ovládajú protivládni povstalci vrátane militantov napojených na teroristickú sieť al-Káida, ktorí vystupujú proti IS.

V posledných mesiacoch vládne sily podporované ruským letectvom získali v Sýrii pod svoju kontrolu aj časti územia dovtedy ovládané ozbrojenou opozíciou a džihádistami.