Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Turecku došlo k výbuchu: Najmenej 27 mŕtvych a takmer 100 zranených

Ľudia pomáhajú zraneným po výbuchu v meste Suruč na juhovýchode Turecka v blízkosti hraníc so Sýriou, v pondelok 20. júla 2015. Foto: TASR/AP

"Počiatočné dôkazy naznačujú, že to bol samovražedný útok Islamského štátu," povedal jeden z nemenovaných tureckých predstaviteľov.

Ankara/Istanbul 20. júla (TASR) - Najmenej 27 mŕtvych a takmer 100 zranených si vyžiadal dnes výbuch v tureckom meste Suruč v blízkosti hraníc so Sýriou. Podľa tureckého ministerstva vnútra išlo o teroristický útok, informovala agentúra Reuters.

K výbuchu došlo pred kultúrnym centrom mesta Suruč, ktoré leží desať kilometrov od sýrskych hraníc.



Miestne úrady nevylúčili, že išlo o samovražedný bombový útok, uviedla predstaviteľka prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Pervin Buldanová.

Zranený muž čaká na príchod záchranárov po výbuchu v meste Suruč na juhovýchode Turecka v blízkosti hraníc so Sýriou, v pondelok 20. júla 2015.
Foto: TASR/AP/Ozcan Soysal


"Počiatočné dôkazy naznačujú, že to bol samovražedný útok Islamského štátu," povedal jeden z nemenovaných tureckých predstaviteľov.

Na snímke mŕtve telá ležia na trávniku pod stromami po výbuchu v meste Suruč na juhovýchode Turecka v blízkosti hraníc so Sýriou, v pondelok 20. júla 2015.
Foto: TASR/AP/Ozcan Soysal


Turecko posilní bezpečnostné opatrenia na svojich hraniciach so Sýriou. "Stretli sme sa s bezpečnostnými činiteľmi a pripravovali sme kroky, ktoré podnikneme. Zachováme a posilníme opatrenia na našej hranici zo Sýriou," vyhlásil na tlačovej konferencii turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorého citovala agentúra Reuters.

K výbuchu došlo v čase, keď sa v kultúrnom centre zišla turecká a kurdská mládež, a to pred plánovaným výletom do sýrskeho mesta Kobané, ktoré v júni ovládli kurdskí bojovníci po bojoch s militantmi z organizácie Islamský štát.