Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Výbuch v meste, ktoré obsadili proturecké milície, zranil štyri osoby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O explózii výbušniny umiestnenej v aute, ku ktorej sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Damask 24. októbra (TASR) - Najmenej štyri osoby utrpeli zranenia pri štvrtkovom výbuchu v meste Tal Abjad, ktoré tento týždeň v dôsledku tureckej invázie prevzali z rúk sýrskych Kurdov proturecké milície. S odvolaním sa na správy sýrskych štátnych médií a mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom informovala agentúra AP.

SOHR vo svojej správe uviedlo, že pri výbuchu utrpeli zranenia najmenej štyri osoby. O explózii výbušniny umiestnenej v aute, ku ktorej sa bezprostredne nikto neprihlásil, informovala aj sýrska štátna agentúra SANA.

Jednotky sýrskych Kurdov sa tento týždeň v súlade s dohodou o prímerí s Ankarou stiahli z tzv. bezpečnostnej zóny na severe Sýrie, aby sa tak vyhli pokračovaniu tureckej ofenzívy.

Turecko spustilo vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie namierenú proti Kurdom 9. októbra po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americké jednotky, ktoré dovtedy Kurdov podporovali. Tí následne podpísali so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom dohodu, ktorú sprostredkovala Moskva.

V reakcii na tureckú vojenskú operáciu uvalili USA 14. októbra sankcie na troch tureckých ministrov a dve ministerstvá. Americký prezident Donald Trump zároveň oznámil zvýšenie ciel na oceľ dovážanú z Turecka a okamžité zastavenie obchodných rokovaní s Ankarou.

Prímerie medzi sýrskymi Kurdmi a Tureckom vzišlo zo stretnutia amerického viceprezidenta Mika Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktoré sa konalo minulý štvrtok v Ankare.

Turecko sa v ňom zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu v tejto oblasti, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu piatich dní — do utorka 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ) — z tzv. bezpečnostnej zóny.

V stredu Ankara informovala Washington, že prímerie sa v súvislosti s odsunom kurdských síl z bezpečnostnej zóny stalo "trvalým".