Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Útok v Manchestri: Najmenej 22 mŕtvych a zadržaný podozrivý

Miestom incidentu s obeťami na životoch bola multifunkčná hala Manchester Arena, kde sa práve končil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Foto: TASR/AP

Priľahlá železničná stanica Manchester Victoria bola z bezpečnostných dôvodov uzavretá.

Manchester 23. mája (TASR) - Britská polícia zatkla 23-ročného podozrivého muža v súvislosti s pondelkovým teroristickým útokom v meste Manchester, ktorý si vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a približne 60 zranených.

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že polícia už pozná identitu samovražedného bombového atentátnika, avšak pre prebiehajúce vyšetrovanie detaily bezprostredne zverejnené nebudú, informuje agentúra AP.



Mayová počas príhovoru pred svojím vládnym sídlom na Downing Street č. 10 zároveň uviedla, že "niet najmenších pochýb" o tom, že Británia a Manchester sa stali obeťami "krutého teroristického útoku".

"Hoci nejde o prvý prípad, keď Manchester takto trpí, ide o najhorší útok, aký toto mesto doteraz zažilo, a najhorší, aký sa kedy stal na severe Anglicka," dodala premiérka.

Po výbuchu v Manchestri hlásia najmenej 22 mŕtvych



Britská polícia potvrdila, že výbuch pred koncertnou halou v Manchestri, kde vystupovala americká speváčka Ariana Grande, si v pondelok večer vyžiadal najmenej 22 mŕtvych, medzi ktorými sú aj deti. Za výbuchom, ktorý nastal vo vstupnej časti haly, stojí podľa polície osamotený samovražedný útočník. Informujú o tom agentúry AP a DPA.



Nálož bola zostrojená podomácky; podľa prvotných správ mala obsahovať klince. Pri výbuchu utrpelo zranenia ďalších približne 60 osôb. Polícia prípad vyšetruje ako "teroristický čin". Bezprostredne nebolo jasné, či je medzi 22 obeťami útoku zahrnutý aj podozrivý atentátnik. Preveruje sa aj to, či mal nejakých komplicov.

Ozbrojení a maskovaní príslušníci polície hliadkujú pred Manchester Arenou po výbuchu, ku ktorému došlo na záver pondelňajšieho koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande v Manchesteri 22. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Britská premiérka Theresa Mayová udalosť označila za "otrasný teroristický útok" a prerušila predvolebnú kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia začiatkom júna. Na vyšetrovaní sa zúčastňuje 400 policajtov. Koncert v hale Manchester Arena navštívili tisíce mladých fanúšikov. Explózia nastala na konci koncertu.

Podľa niektorých svedkov sa ozvali dva silné údery z priestorov pri vstupe do hľadiska, iní hovoria iba o jednej "obrovskej rane" po skončení poslednej piesne. Medzi účastníkmi vypukla panika a snažili sa čo najrýchlejšie ujsť. Niektorí z nich boli pritom údajne zrazení na zem v tlačenici.




Multifunkčná hala Manchester Arena otvorená v roku 1995 je podľa údajov prevádzkovateľa najväčším zariadením tohto druhu v Európe. Celková kapacita dosahuje 21.000 návštevníkov.

Výbuch na koncerte nenastal priamo v hale



Explózia, ktorá otriasla halou v britskom Manchestri na záver popového koncertu, nenastala vnútri, ale na vonkajšom priestranstve. Prostredníctvom siete Twitter to vyhlásili prevádzkovatelia multifunkčnej haly Manchester Arena.

Miestom incidentu s obeťami na životoch bola multifunkčná hala Manchester Arena, kde sa práve končil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande.
Foto: TASR/AP


"Tento incident sa stal mimo dejiska, na verejnom priestranstve. Naše myšlienky a modlitby smerujú k obetiam," uviedol manažment haly v centre Manchestra.

Zatiaľ nie je známe, koľko ľudí sa zúčastnilo na koncerte a čo spôsobilo výbuch na koncerte v britskom Manchestri.



V blízkosti haly nasadila ozbrojených a maskovaných príslušníkov, uzavrela okolité ulice a podľa spravodajského serveru BBC tiež v blízkom parku zlikvidovala kontrolovaným výbuchom šatstvo považované za podozrivý predmet. Priľahlá železničná stanica Manchester Victoria bola z bezpečnostných dôvodov uzavretá.

Ariana Grande sa cíti po manchesterskom útoku "zlomená"



Americká popová speváčka Ariana Grande sa niekoľko hodín po výbuchu, ktorý počas jej koncertu v anglickom Manchestri v pondelok večer usmrtil najmenej 22 ľudí, vyjadrila, že je touto tragickou udalosťou "zlomená". Explózia pred koncertnou halou si vyžiadala tiež približne 60 zranených. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Som zlomená. Je mi to veľmi ľúto. Nemám slov," uviedla 23-ročná speváčka na sociálnej sieti Twitter. Podľa jej zástupcov je Grande fyzicky v poriadku. Britské úrady vyšetrujú tragédiu v Manchestri ako teroristický útok. Podľa dvoch amerických anonymných zdrojov prvotné zistenia poukazujú na samovražedného útočníka.

Speváčka Ariana Grande, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Grande vystupovala v Manchestri v rámci európskej časti turné, ktorým podporuje svoj najnovší album Dangerous Woman. V štvrtok mala naplánované vystúpenie v londýnskej O2 Aréne, bezprostredne však nebolo známe, či sa po pondelkových udalostiach koncert uskutoční. Ďalšie koncerty má mať Grande v Belgicku, Poľsku a Nemecku.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová uviedla, že ide o "barbarský útok, úmyselne zameraný na najzraniteľnejšie ciele našej spoločnosti".



V prípade potvrdenia terajšieho predpokladu pôjde o najhoršie teroristické násilie v Británii od útokov na londýnske dopravné prostriedky zo 7. júla 2005, keď samovražední útočníci zabili celkovo 52 ľudí.

Miestom incidentu s obeťami na životoch bola multifunkčná hala Manchester Arena, kde sa práve končil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande.
Foto: TASR/AP


TASR prináša výberový prehľad incidentov, ktoré sa v britskej metropole udiali v uplynulých rokoch.

-- 22. marca 2017 - Khalid Masood (52), narodený v Británii, ozbrojený nožom vyčíňal v blízkosti britského parlamentu v londýnskej štvrti Westminster. Najprv zrážal autom chodcov na Westminsterskom moste, potom z auta vystúpil a dobodal na smrť ozbrojeného policajta vo vchode na pozemok parlamentu. Pri incidente zahynuli šiesti ľudia vrátane útočníka a jedného policajta. Zranenia utrpelo približne 40 osôb. Britská polícia uviedla, že šlo o teroristický útok.

-- 5. decembra 2015 - Taxikár inšpirovaný extrémistickou skupinou Islamský štát sa pokúsil sťať hlavu cestujúcemu na stanici metra Leytonstone. Páchateľa somálskeho pôvodu odsúdili na doživotie vo väzenskom zariadení pre duševne chorých s najvyšším stupňom stráženia.

-- 22. mája 2013 - Dvojica v Británii narodených extrémistov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Káida dobodala na smrť vojaka Leeho Rigbyho, ktorý bol v tom čase mimo službu. Muži ho najskôr zrazili autom a následne dosekali na smrť. Útočníka a jeho komplica odsúdili na doživotie.

-- 7. júla 2005 - Pri teroristickom útoku na londýnske metro a autobus zahynulo v Británii 52 ľudí a ďalších asi 700 bolo zranených. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, podľa vzoru al-Káidy nastúpili na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu. Traja z útočníkov boli v Británii narodení muži pakistanského pôvodu, štvrtý bol imigrant z Jamajky.


TASR prináša výberový chronologický prehľad najväčších a najznámejších teroristických útokov Európe.

22. júla 2011 – NÓRSKO: Vo vládnej štvrti v nórskom hlavnom meste Oslo vybuchla bomba. Zahynulo osem ľudí. Neskôr došlo k streľbe na ostrove Utöya, kde sa konalo stretnutie mládežníckej organizácie vládnej Strany práce. Muž preoblečený za policajta strieľal do tínedžerov, tí v panike skákali do vody alebo predstierali, že sú mŕtvi. Oba útoky si vyžiadali spolu 77 ľudských životov.

7. januára 2015 - FRANCÚZSKO: Dvaja maskovaní muži zaútočili na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Pri teroristickom útoku zahynulo 12 ľudí. Satirický magazín pred útokom čelil zo strany islamistov vyhrážkam za kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Medzi obeťami boli aj dvaja policajti.

13. novembra 2015 - FRANCÚZSKO: Pri sérii útokov v Paríži zahynulo spolu 130 ľudí a ďalších 350 bolo zranených, z nich najmenej 99 vážne. Útočili tri koordinované tímy teroristov.

14. novembra 2015 - NEMECKO: Teroristi plánovali odpáliť v nemeckom Hannoveri päť náloží. Tri na štadióne počas medzinárodného priateľského futbalového zápasu, jednu na autobusovej zastávke a jednu na vlakovej stanici. Inkriminovaný zápas, ktorý sa chystala navštíviť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a niekoľko vládnych ministrov, bol 90 minút pred výkopom zrušený a štadión evakuovaný.

22. marca 2016 - BELGICKO: Brusel sa stal terčom dvoch bombových útokov; na medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K zodpovednosti za útoky, z ktorých bol jeden samovražedný, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 35 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí.

14. júla 2016 - FRANCÚZSKO: Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ktorý vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily, zabil 85 ľudí a viac ako 300 zranil. Muž, ktorý konal podľa vyšetrovateľov v súlade s výzvami rôznych islamistických organizácií vrátane IS na využívanie motorových vozidiel pri vraždení "neveriacich", bol podľa ľudí z okruhu svojich známych moslimom, avšak nebol vnímaný ako silno veriaci človek.

24. júla 2016 - NEMECKO: Pri výbuchu v bavorskom Ansbachu zahynul večer 27-ročný utečenec zo Sýrie, ktorý podľa vyšetrovateľov nálož odpálil pri vstupe na miestny hudobný festival. Ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia, z nich traja vážne. Sýrčan prišiel do Nemecka pred dvoma rokmi a podal žiadosť o azyl, ktorú mu však vlani zamietli. Mal byť deportovaný do Bulharska. V krajine mohol napriek tomu zostať vzhľadom na občiansku vojnu v Sýrii.

10. decembra 2016 - TURECKO: Dva bombové útoky, ku ktorým došlo v blízkosti futbalového štadióna v centre tureckého Istanbulu, si vyžiadali najmenej 44 obetí na životoch. Medzi mŕtvymi je 36 policajtov a osem civilistov, ďalších najmenej 155 osôb utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).

19. decembra 2016 - NEMECKO: Vodič zaútočil s odcudzeným kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne, pričom usmrtil 12 osôb a okolo 50 zranil. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).