Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Výbuchy na Sinaji zranili 6 vojakov mierových síl, z toho 4 Američanov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Polostrov sa stal útočiskom džihádistických skupín, ktoré sú proti Izraelu.

Washington 4. septembra (TASR) - Dva výbuchy improvizovaných výbušných zariadení na severovýchode Sinajského polostrova zranili vo štvrtok šiestich vojakov mierových síl, z toho štyroch Američanov, uviedol v noci nadnes Pentagón.

Príslušníkov misie Mnohonárodných síl a pozorovateľov (MFO) letecky previezli do zdravotníckeho zariadenia, kde im ošetrujú zranenia, ktoré ich neohrozujú na živote, informoval vo vyhlásení kapitán Jeff Davis.

Štvoricu Američanov zasiahol druhý výbuch, keď išli pomôcť vojakom zraneným pri prvom výbuchu, citovala agentúra Reuters majora Rogera Cabinessa.

Misia MFO vznikla v dôsledku mierovej zmluvy medzi Egyptom a Izraelom z roku 1979 a pôsobí na Sinajskom polostrove, ktorý leží medzi Izraelom, pásmom Gazy a Suezským prieplavom. Podľa Pentagónu pôsobí v MFO v súčasnosti asi 650 Američanov.

Izrael vyzval Egypt, aby zakročil proti narastajúcej zločinnosti na Sinaji. Polostrov sa stal útočiskom džihádistických skupín, ktoré sú proti Izraelu.

Islamskí militanti sú podozriví zo zabitia 15 vojakov pohraničnej stráže z minulého mesiaca na severe Sinaja, čo prinútilo Egypt vyslať obrnené vozidlá a stovky vojakov do demilitarizovanej zóny - prvýkrát v takomto množstve od egyptskej vojny s Izraelom v roku 1973.

Pentagón má podľa Cabinessa obavy zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v regióne. "Zvažujeme, aké - a či vôbec treba prijať - dodatočné opatrenia na ochranu mnohonárodnostných síl. Zahŕňa to doviezť dodatočnú výzbroj, ak to bude potrebné," povedal agentúre Reuters.