Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Východ Líbye zasiahla piesočná búrka, ktorá narušila leteckú dopravu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Prevádzku na letiskách v Benghází a Tobruku až do odvolania pozastavili.

Benghází 22. apríla (TASR) - Východnou časťou Líbye sa v pondelok prehnala silná piesočná búrka, ktorá narušila leteckú dopravu a zastavila prevádzku letísk, verejnej správy a škôl v regióne, informovali miestne médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Prevádzku na letiskách v Benghází a Tobruku až do odvolania pozastavili. Na zverejnených záberoch bolo vidno rozjazdové, resp. pristávacie dráhy zasypané pieskom.

"Všetky lety na medzinárodné letisko Banína (v Benghází) a z neho boli odložené pre zlú viditeľnosť a nepriaznivé poveternostné podmienky," povedal riaditeľ letiska Sálih Amrúní.

Úrady na východe krajiny už v nedeľu oznámili, že pondelok a utorok budú "dňami voľna" z dôvodu "zlých poveternostných podmienok", informovala štátna tlačová agentúra LANA.

Medzi oblasťami, v ktorých bol vyhlásený stav pohotovosti, je aj Darna. V septembri minulého roka tam zahynulo viac ako 4300 ľudí a viac ako 8000 je nezvestných, keď sa po roztrhnutí dvoch priehrad prehnala mestom obrovská povodeň.

Líbya sa stále snaží spamätať z rokov vojny a nestability po zvrhnutí dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Táto severoafrická krajina bohatá na uhľovodíky je rozdelená medzi vládu v Tripolise na západe - uznanú zo strany OSN - a konkurenčnú administratívu na východe.

Úrady tiež vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby obmedzili cestnú dopravu a pohyb v oblastiach, kde piesočná búrka spôsobila zlú viditeľnosť. V mestách Tobruk, Baidá a Adždábijá boli ľudia nútení zostať doma, keďže obloha zožltla.