Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na východe Saudskej Arábie zastrelili pri ozbrojenom incidente muža

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Okres Katíf je ohniskom nepokojov šiitov v Saudskej Arábii už od protestov zo začiatku roka 2011.

Rijád 4. januára (TASR) - Obyvateľa Saudskej Arábie zastrelili v nedeľu večer meste Awámíja v tamojšej Východnej provincii, keď sa bezpečnostné sily dostali pod paľbu z neznámeho zdroja. Informovala o tom dnes oficiálna tlačová agentúra Saudi Press Agency (SPA).

Policajný hovorca podľa SPA oznámil, že pri incidente v Awámíji došlo aj k zraneniu - strelné poranenie utrpel osemročný chlapec Muhammad Džafar Sífa, ktorého následne previezli do nemocnice. Mŕtveho muža agentúra identifikovala ako Alího Imrána Dawúda.

SPA uviedla, že úrady pátrajú po páchateľoch tohto "teroristického" činu. Príslušníci bezpečnostných síl sa snažia nájsť ukradnuté ťažké zbrane, ktoré zmizli práve v čase tejto streľby.

Aktivisti na Twitteri napísali, že chlapca zasiahla doma zablúdená guľka, keď bezpečnostné sily spustili na ulici paľbu. Polícia potom ustúpila z kontrolného stanovišťa na severe mesta.

Awámíja, v okrese Katíf vo Východnej provincii bohatej na ropu, je domovským mestom popredného šiitského duchovného Nimra an-Nimra, ktorého Saudská Arábia pre obvinenia z terorizmu v sobotu 2. januára popravila spolu s tromi ďalšími šiitmi a 43 členmi al-Káidy.

Okres Katíf je ohniskom nepokojov šiitov v Saudskej Arábii už od protestov zo začiatku roka 2011. Miestni šiiti žiadajú skoncovanie s diskrimináciou svojej menšiny a tiež demokratické reformy v tejto sunnitskej monarchii.

Nahnevaní obyvatelia Katífu od sobotňajšej popravy an-Nimra organizujú protesty a kritizujú vládnucu dynastiu Saúdov, hoci aktivisti uviedli, že v čase streľby sa nekonala nijaká demonštrácia.