Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Východný Timor si volí prezidenta, favoritom je líder vládnucej strany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o prvé prezidentské voľby v tomto ostrovnom ázijskom štáte, odkedy tu OSN v roku 2012 ukončila svoju mierovú misiu.

Dili 20. marca (TASR) - Voliči vo Východnom Timore si dnes vyberajú nového prezidenta, ktorým sa podľa očakávaní stane líder tamojšej vládnucej strany. Ide pritom o prvé prezidentské voľby v tomto ostrovnom ázijskom štáte, odkedy tu OSN v roku 2012 ukončila svoju mierovú misiu.

Predseda Revolučného frontu za nezávislý Východný Timor (FRETILIN), bývalý šéf národného parlamentu Francisco "Lu-Olo" Guterres je považovaný za favorita spomedzi ôsmich kandidátov, ktorí sa uchádzajú o prevažne ceremoniálnu funkciu prezidenta. Podporuje ho totiž niekdajší prvý východotimorský prezident a neskorší premiér Xanana Gusmao, uznávaný ako hrdina boja o nezávislosť krajiny.

Analytici predpokladajú, že výsledok dnešných volieb upevní stabilitu Východného Timoru, ktorý má len zhruba 1,2 milióna obyvateľov a jeho ekonomika je závislá od ziskov z predaja ropy.

Obyvatelia tejto bývalej portugalskej kolónie hlasovali za nezávislosť od Indonézie v referende, ktoré v roku 1999 vyjednala OSN. Nasledovalo po ňom násilie zo strany projakartských milícií. Východný Timor sa stal nezávislou krajinou v roku 2002.