Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Východolíbyjská vláda schválila fond na obnovu zaplavených oblastí

Abdul Salam Anwisi, preživší záplav sa pozerá na trosky zničených domov po ničivých záplavách v líbyjskom meste Darna 20. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Oficiálny počet obetí záplav je viac ako 3800.

Benghází 27. septembra (TASR) - Východolíbyjská vláda v stredu oznámila, že schválila vytvorenie fondu na obnovu mesta Darna a ďalších oblastí, ktoré zničila povodeň. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zdroj financovania fondu nebol vo vyhlásení uvedený, ale líbyjská snemovňa reprezentantov, ktorá tiež sídli na východe, už na obnovu postihnutých oblastí vyčlenila desať miliónov líbyjských dinárov (asi 1,9 milióna eur).

Vláda z východu Líbye vo vyhlásení zároveň potvrdila, že 10. októbra usporiada v Darne "medzinárodnú konferenciu" o obnove tohto prístavného mesta.

Rozsiahle záplavy spôsobila na východe Líbye búrka Daniel 10. septembra. V horách nad Darnou sa v jej dôsledku pretrhli dve staršie priehrady a voda z nich zmietla obrovské časti mesta.

Oficiálny počet obetí záplav je viac ako 3800. Medzinárodné humanitárne organizácie však upozorňujú na ďalších asi 10.000 nezvestných. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vo štvrtok uviedla, že v dôsledku záplav bolo vysídlených viac ako 43.000 obyvateľov.

V Líbyi panuje chaos od povstania v roku 2011, pri ktorom zvrhli a zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina je rozdelená medzi tzv. vládu národnej jednoty sídliacu v hlavnom meste Tripolis na západe, ktorá má podporu OSN, a súperiacu vládu na východe. Obe strany sa opierajú o podporu viacerých miestnych ozbrojených skupín, ako aj regionálnych a svetových mocností.