Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Východoukrajinský Charkov je naďalej terčom ruských útokov

Na snímke zničená rekreačná oblasť po ruskom raketovom útoku neďaleko Charkova na severovýchode Ukrajiny v nedeľu 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Veliteľ vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Oleščuk uviedol, že v noci bolo nad územím Ukrajiny zneškodnených 28 z 29 samovražedných bezpilotných lietadiel vypustených ruskou armádou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev/Londýn 21. mája (TASR) - Ukrajinské ministerstvo vnútra v utorok informovalo o piatich osobách zranených v dôsledku nočného ostreľovania mesta Charkov na východe Ukrajiny. Ruská armáda na mesto opäť zaútočila dronmi. Došlo k poškodeniu domov, objektov v ich vnútroblokoch i zaparkovaných áut, informovala britská stanica BBC.

Charkov bol pod paľbou aj v utorok ráno. Zásah dostal nešpecifikovaný objekt dopravnej infraštruktúry. Zranenia utrpeli dve osoby.

Veliteľ vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Mykola Oleščuk uviedol, že v noci na utorok bolo nad územím Ukrajiny zneškodnených 28 z 29 samovražedných bezpilotných lietadiel vypustených ruskou armádou. Zostrelené boli nad Odeskou, Mykolajivskou, Dnepropetrovskou, Charkovskou, Čerkaskou a Kirovohradskou oblasťou.

V súvislosti s útokmi ruskej armády na energetickú infraštruktúru Ukrajiny tamojšia energetická spoločnosť Ukrenerho oznámila, že 21. mája budú zavedené harmonogramy odstávok elektriny pre obyvateľov Ukrajiny aj pre priemyselné podniky. Dôvodom výpadkov je nedostatok elektriny.

Spoločnosť vo svojom vyhlásení pripomína, že "od 22. marca do 8. mája Rusi päťkrát úmyselne zaútočili na všetky veľké tepelné a vodné elektrárne" na Ukrajine.

Od začiatku roka bolo v dôsledku ruských raketových útokov zničených mnoho ukrajinských elektrární, vrátane najväčšej v Kyjevskej oblasti - Trypiľskej tepelnej elektrárne. Terčom útoku bol aj hlavný dodávateľ elektriny v Charkovskej oblasti, ako aj veľká vodná elektráreň Dneper.

Ruská armáda zaútočila aj na najväčšiu elektráreň - Dobrotvirskú - v Ľvovskej oblasti, ako aj na Ladyžynskú elektráreň vo Vinnyckej oblasti.