Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Poľsko poskytne výcvik 50 príslušníkom ukrajinskej armády

Dmytro Tymčuk, archívne foto Foto: Facebook

Výcvik sa uskutoční na území Poľska v júni, septembri a októbri tohto roku.

Varšava/Kyjev 31. marca (TASR) - Poľsko poskytne počas tohto roku výcvik približne 50 inštruktorom ukrajinskej armády. Informovalo o tom dnes poľské ministerstvo obrany. Ide o súčasť snáh NATO o posilnenie obranných kapacít Ukrajiny, ktorá na východe svojho územia čelí proruským separatistom, píše agentúra Reuters.

Výcvik sa uskutoční na území Poľska v júni, septembri a októbri tohto roku. Poľské ministerstvo spresnilo, že podobné kurzy zorganizujú pre kolegov z Ukrajiny aj ďalšie štáty NATO. Británia napríklad pred časom oznámila, že na Ukrajinu vyšle 75 svojich inštruktorov, aby ukrajinskej armáde pomohli s výcvikom.

Poľsko je jedným z najostrejších kritikov politiky Ruska, ktoré podporuje separatistov na východe Ukrajiny, a pridalo sa k tým západným spojencom, ktorí Moskvu podozrievajú, že proruským silám dodáva zbrane, strelivo a ďalší materiál a poskytuje im pomoc aj v podobe vysielania vojenských odborníkov či výcviku oddielov separatistov. Moskva tieto tvrdenia od začiatku odmieta.

Situácia na ukrajinskom východe sa síce v poslednom čase stabilizovala, ale obe strany konfliktu sa naďalej navzájom obviňujú zo sporadického ostreľovania pozícií nepriateľa.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke informoval, že intenzita ostreľovania na východe Ukrajiny sa znížila aj v súvislosti s nepriaznivým počasím. Súčasne však upozornil, že proruské sily ostreľujú pozície ukrajinskej armády aj z tých typov ťažkých zbraní, ktoré mali v súlade s minskými mierovými dohodami stiahnuť z demarkačnej čiary.

Úplná verifikácia tohto procesu pozorovateľmi z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nebola možná, keďže na niektoré úseky frontovej línie sa tímy OBSE nedostali.