Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Vydávali sa za deti v núdzi: Polícia zadržala 102 osôb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Skupina pozostávala zo 74 mužov a 28 žien vo veku 20 až 60 rokov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid 30. apríla (TASR) - Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur. TASR informuje podľa správ agentúry DPA a webovej stránky El Confidential.

Podozrivých zadržali v španielskych provinciách Alicante, Valencia, Barcelona, Girona, Granada, Málaga i v hlavnom meste Madrid. Skupina pozostávala zo 74 mužov a 28 žien vo veku 20 až 60 rokov. Sú obvinení z trestných činov podvodu, legalizácie výnosov z trestnej činnosti či členstva v zločineckej organizácii.

Podvodníci analyzovali profily potenciálnych obetí na sociálnych sieťach. Následne svoje obete kontaktovali prostredníctvom mobilných aplikácií, ako napríklad WhatsApp, a žiadali prevody súm od 800 do 55.000 eur, píše El Confidential. Ako vysvetlenie, prečo správy posielajú z neznámeho telefónneho čísla, uvádzali problémy so svojím vlastným telefónom.

Polícia eviduje viac než 500 bankových účtov a 100 telefónnych čísel, ktoré podvodníci takto využívali.