Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vydierač de Molovcov dostal symbolický a podmienečný trest. Je chorý

Ilustračné foto Foto: TASR

Holandská polícia informovala o kauze na sklonku septembra 2014.

Utrecht 2. júla (TASR) - Na desať mesiacov odňatia slobody podmienečne a symbolicky 141 dní väzenia, teda čas, ktorý si obžalovaný už odsedel vo vyšetrovacej väzbe, odsúdili dnes v holandskom Utrechte 71-ročného Dirka M. za vydieranie dvoch televíznych osobností známych nielen v krajine tulipánov, ale aj v nemecky hovoriacich štátoch - moderátorky Lindy de Mol (50) a jej brata, producenta Johna de Mola (60).

Súd sa stotožnil s názorom súdnych znalcov, podľa ktorého obžalovaného sužuje istá forma demencie, a preto bol v čase trestnej činnosti iba veľmi limitovane príčetný, informovala tlačová agentúra DPA.

Holandská polícia informovala o kauze na sklonku septembra 2014. V decembri potom zadržala medzičasom 71-ročného Dirka M., ktorý sa vyšetrovateľom priznal k trestnej činnosti a potvrdil to 18. júna v úvode procesu i v súdnej sieni.

Moderátorka čelila hrozbám od októbra 2013. I jej brata, ktorý zarobil miliardy eur na reality šou Big Brother, vydieral práve tento muž. Dôchodca, ktorý evidentne dbá o seba, zaslal celkovo 14 výhražných listov, v ktorých požadoval najskôr päť, neskôr desať miliónov eur. V opačnom prípade pohrozil, že ublíži moderátorke a jej deťom.

Vydierač v súdnej sieni uviedol, že finančné prostriedky nechcel získať pre svoju osobu, ale chcel nimi bojovať proti chudobe v Juhoafrickej republike a Indonézii. Účel svätí prostriedky, vyhlásil bez známok ľútosti.

Aj keď posudok znalcov pre laikov nekorešponduje s precíznym plánom vydierania ani s fungujúcou pamäťou obžalovaného, ktorý nezabudol na žiadnu podrobnosť kauzy, odborníci tvrdia, že práve to je súčasťou jeho diagnózy. Pri nej je narušená pacientova schopnosť empatie a jeho správanie je obsedantné a nutkavé. Jeho najbližší, manželka a deti, si však nič z toho nevšimli, čo podľa prokurátorky súvisí s jeho kognitívnou rezervou a vysokou mierou rozvinutého sociálneho konania.