Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vyhlásenie kalifátu v Iraku predstavuje hrozbu pre celý región i svet

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Novým vládcom Islamského štátu, kalifom, sa podľa nedeľňajšej deklarácie stal vodca ISIL abú Bakr Bagdádí.

Bagdad 30. júna (TASR) - Vyhlásenie kalifátu zo strany militantnej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) na obsadených irackých a sýrskych územiach je varovaním, že táto organizácia sa stala hrozbou pre všetky krajiny. Pre agentúru Reuters to dnes uviedol hovorca irackej armády.

"Toto vyhlásenie je odkazom Islamského štátu nielen Iraku či Sýrii, ale celému regiónu a svetu. Ide o odkaz, že Islamský štát sa stal hrozbou pre všetky krajiny. Verím, že všetky štáty zmenia svoj postoj, pretože deklarácia nariaďuje každému, aby jej bol lojálny," povedal hovorca.

Novým vládcom Islamského štátu, kalifom, sa podľa nedeľňajšej deklarácie stal vodca ISIL abú Bakr Bagdádí, ktorý vyzval ľudí žijúcich na územiach, ktoré má skupina pod svojou kontrolou, aby mu prisahali vernosť a vyjadrili mu podporu.

Skupina ISIL podľa slov jej hovorcu so vznikom kalifátu mení svoj názov na Islamský štát a vypúšťa z neho zmienku o Iraku a Levante. Zatiaľ nie je jasné, aký dopad bude mať táto deklarácia na situáciu v Sýrii a Iraku alebo v širšom spoločenstve džihádistov vo svete, podotýka agentúra AP.

Medzi skupinami vzbúrencov a ISIL prebiehajú boje

Medzi niekoľkými skupinami sýrskych vzbúrencov a organizáciou Islamský štát v Sýrii a Levante (ISIL) prebiehajú prudké boje o hraničný priechod medzi Sýriou a Irakom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa SOHR sa boje medzi skupinami vzbúrencov a ISIL sústredili na mesto Búkamál, ktoré leží neďaleko sýrsko-irackých hraníc.

Džihádistická organizácia ISIL, ktorá v nedeľu vyhlásila založenie islamistického kalifátu, ovláda aj veľkú časť severovýchodnej Sýrie. V Iraku v uplynulých týždňoch obsadila niekoľko miest a hraničných priechodov, čím v podstate odstránila hranice medzi oboma krajinami.

ISIL tvrdí, že jeho islamský štát sa rozprestiera medzi severnou Sýriou a irackou provinciou Dijálá, ležiacou severovýchodne od Bagdadu, pričom vyzval moslimov na celom svete, aby boli k nemu lojálni.