Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za vyhrážkami voči medzinárodným letom môžu byť sympatizanti IS

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najmenej šesť telefonických hrozieb z pondelka a utorka bolo namierených voči medzinárodným letom na letiskách v amerických štátoch New York, New Jersey a Massachusetts.

Washington 27. mája (TASR) - Sympatizanti skupiny Islamský štát (IS) môžu stáť za vyše desiatkou vyhrážok, ktorých terčom sa v uplynulých dňoch stali medzinárodné lety smerujúce na americké letiská a prelietavajúce cez vzdušný priestor Spojených štátov.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na americké policajné a bezpečnostné zložky.

Nemenovaný predstaviteľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že pôvodcu týchto hrozieb doposiaľ neidentifikovali, a nepotvrdil ani spojitosť s militantmi.

Americkí policajti podľa neho prijali v pondelok najmenej 11 vyhrážok, najmenej štyri ďalšie zaznamenali v utorok.

Všetky hrozby mali podobný charakter a anonym oznámil, že lietadlá majú na palube prevážať určitú formu chemických zbraní. Viacero vyšetrovateľov preveruje teóriu o možnom napojení sympatizantov na IS.

Najmenej šesť telefonických hrozieb z pondelka a utorka bolo namierených voči medzinárodným letom na letiskách v amerických štátoch New York, New Jersey a Massachusetts. Vyhrážky mohli podľa úradov pochádzať od toho istého zdroja, pričom všetky boli falošné.

Vyhrážka smerovala v utorok aj voči lietadlu taiwanskej leteckej spoločnosti EVA Air z Taiwanu do USA, ktoré nakoniec pristálo v utorok bezpečne v Los Angeles. V inom prípade sprevádzali v pondelok stíhačky americkej armády let spoločnosti Air France do New Yorku po telefonáte anonyma tvrdiaceho, že na palube sa nachádza chemické zbraň.

Na objasnení prípadov spolupracujú Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD) a FBI.

Islamistická skupina IS vyzvala prostredníctvom sociálnej siete Twitter svojich priaznivcov, aby si vyrobili zbrane, ak ich nemajú, alebo podnikli vlastné aktivity s cieľom rozvratu západnej spoločnosti, dodal Reuters.