Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vyjednávači EÚ pre brexit sa zišli na mimoriadnej schôdzi

Odporca tzv. brexitu drží britskú vlajku s vlajkou Európskej únie neďaleko parlamentu. Foto: TASR/AP

Na intenzívnych víkendových rokovaniach, ktoré sa okrem iných bodov venovali aj vyriešeniu rozdielnych názorov na režim na írskych hraniciach, sa údajne dosiahol dobrý pokrok.

Brusel 19. marca (TASR) - Diplomati, ktorí zastupujú členské štáty Európskej únie (EÚ) na rokovaniach o brexite, sa v pondelok zišli v Bruseli na mimoriadnej schôdzi. Táto správa podporila špekulácie, že sa podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu pred summitom EÚ koncom týždňa.

"Mohlo by dôjsť k dohode," povedal vysoký diplomat EÚ, ktorý nechcel byť menovaný. Ďalší však bagatelizoval správy, že sa na víkendových rokovaniach s Britániou podarilo dosiahnuť pokrok v otázke dohody o prechodnom období po brexite.

Britský minister pre brexit David Davis sa stretne s hlavným vyjednávačom EÚ Michelom Barnierom v Bruseli krátko po 11. hodine SEČ. Obe strany sa snažia uzavrieť predbežnú dohodu pred summitom európskych lídrov vo štvrtok (22.3.)

Európski diplomati sa stretnú ešte pred schôdzkou Barniera s Davisom.

Niekoľko zdrojov z EÚ dnes uviedlo, že na intenzívnych víkendových rokovaniach, ktoré sa okrem iných bodov venovali aj vyriešeniu rozdielnych názorov na režim na írskych hraniciach, sa údajne dosiahol "dobrý pokrok".

Jeden z vysokopostavených európskych zdrojov, ktorý sa zúčastnil na diskusiách, však povedal, že tvrdenie, že sa dosiahla dohoda, je prehnané.

Hovorcovia európskeho vyjednávača Barniera a britskej vlády sa odmietli k tomu vyjadriť.