Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

EÚ: Vyjednávači sa zhodli na pravidlách ochrany novinára pred žalobami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Európsky parlament a Rada EÚ (ministri členských krajín) musia dosiahnutú politickú dohodu ešte oficiálne potvrdiť, čo je však už iba formalita.

Brusel 30. novembra (TASR) - Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ dosiahli predbežnú politickú dohodu o nových pravidlách EÚ, na základe ktorých budú novinári či aktivisti chránení pred žalobami zameranými na ich zastrašenie či potrestanie. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej tlačovej správy Európskej komisie (EK).

Európsky parlament a Rada EÚ (ministri členských krajín) musia dosiahnutú politickú dohodu ešte oficiálne potvrdiť, čo je však už iba formalita.

Komisia ešte v apríli 2022 navrhla smernicu, ktorá má vytvoriť systém silných procesných záruk pre cezhraničné prípady tzv. strategických žalôb proti verejnej účasti (SLAPP), ktorých terčom sa nezriedka stávajú novinári, obhajcovia práv alebo mimovládne organizácie.

Smernica vznikla aj ako reakcia na výzvy občianskej spoločnosti po vražde maltskej novinárky Daphne Caruany Galiziovej z roku 2017, ktorá sa venovala vyšetrovaniu korupčných káuz.

Nové pravidlá budú zahŕňať skoré zamietnutie zjavne neopodstatnených nárokov na súdne konania, opravné prostriedky proti zneužívaniu súdnych konaní, vrátane plného priznania nákladov a pokút alebo iných vhodných opatrení, a tiež ochranu pred rozsudkami tretích krajín, ktoré nebudú uznané ani vykonané v EÚ.

V správach EK o právnom štáte za roky 2020 a 2021 bol zistený vysoký výskyt žalôb SLAPP v niektorých členských štátoch EÚ. Napríklad v roku 2021 bolo v EÚ zdokumentovaných 626 porušení slobody tlače vrátane rozšírených strategických žalôb proti verejnej účasti, ktoré postihli 1063 novinárov alebo mediálnych subjektov v 30 európskych krajinách.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)