Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Výnimočný stav v Maďarsku pre vojnu na Ukrajine predĺžili do novembra

Budapešť, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Za predĺženie aktuálneho núdzového stavu hlasovalo 135 poslancov bloku vládnych strán Fideszu-KDNP, proti hlasovalo 47 poslancov opozície a nikto sa nezdržal hlasovania.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 10. apríla (TASR) - Výnimočný stav vyhlásený v Maďarsku kvôli rusko-ukrajinskej vojne bude predĺžený až do 19. novembra. Rozhodli o tom v stredu poslanci maďarského Národného zhromaždenia, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server propeller.hu.

Za predĺženie aktuálneho núdzového stavu hlasovalo 135 poslancov bloku vládnych strán Fideszu-KDNP, proti hlasovalo 47 poslancov opozície a nikto sa nezdržal hlasovania.

Server pripomína, že v Maďarsku pretrváva nepretržite stav núdze prakticky už štyri roky. V roku totiž 2020 bola vyhlásená epidemiologická pohotovosť pre šírenie ochorenia COVID-19, ktorú v máji 2022 nahradil stav núdze pre vojnu na susednej Ukrajine.

Vláda premiéra Viktora Orbána tak od mája 2022 má oprávnenie vydávať dekréty, ktorými môže pozastaviť uplatňovanie niektorých zákonov, odchýliť sa od zákonných ustanovení a prijímať ďalšie mimoriadne opatrenia.

Orbánov kabinet 20. marca predložil parlamentu návrh o ďalšie predĺženie trvania výnimočného stavu vyhláseného kvôli vojne na Ukrajine pôvodne 1. novembra 2022 o ďalších 180 dní. Aktuálny výnimočný stav platí do 23. mája.

Novela zákona o predchádzaní a zvládaní následkov ozbrojeného konfliktu alebo humanitárnej katastrofy v susednej krajine, teda predĺženie výnimočného stavu, je odôvodnená tým, že ozbrojený konflikt alebo humanitárna katastrofa na území Ukrajiny, ako aj ich dôsledky v Maďarsku, najmä z hľadiska azylu, ekonomiky a energetiky, sa za posledné obdobie nezmenili.

Orbánova vláda prvýkrát vyhlásila výnimočný stav v marci 2016, vtedy bola príčinou masová migrácia. Aj v tom prípade došlo k jeho viacnásobnému predĺženiu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)