Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Výnimočný stav v Tunisku predĺžili o ďalšie tri mesiace

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov v prezidentskej kancelárii bol výnimočný stav predĺžený najmä v súvislosti s útokom radikálneho islamistu na policajtov v tuniskej metropole blízko sídla tamojšieho parlamentu.

Tunis 10. novembra (TASR) - Tunisko o ďalšie tri mesiace predĺžilo výnimočný stav, ktorý v tejto severoafrickej krajine platí už od roku 2015 pre pretrvávajúcu hrozbu útokov islamských extrémistov. Jeho ďalšie predĺženie v piatok oznámil úrad tuniského prezidenta Bádžího Káida Sibsího.

Prezidentská kancelária dodala, že rozhodnutie o predĺžení výnimočného stavu nadobudne účinnosť v nedeľu.

Podľa zdrojov v prezidentskej kancelárii bol výnimočný stav predĺžený najmä v súvislosti s útokom radikálneho islamistu na policajtov v tuniskej metropole blízko sídla tamojšieho parlamentu. Jeden z policajtov na následky tohto útoku zo začiatku novembra neskôr zomrel.

Tuniské vedenie rozhodlo o vyhlásení výnimočného stavu po samovražednom bombovom útoku z 24. novembra 2015, keď v hlavnom meste Tunis zahynulo 12 príslušníkov prezidentskej stráže a páchateľ. K činu sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Išlo o tretí veľký útok militantných islamistov v Tunisku v roku 2015.

Pri predchádzajúcej masakre v múzeu Bárdú (Bardo) v metropole Tunis z marca 2015 mladí tuniskí džihádisti zastreli 21 zahraničných turistov a jedného policajta. V júli 2015 potom nasledoval útok v hoteli Riu Imperial Marhaba v obľúbenom letovisku Marsá al-Kantáwí (Port El-Kantaoui) neďaleko mesta Súsa, kde prišlo o život 38 turistov, väčšinou Britov.