Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Vypálenie rakety na čerpaciu stanicu v Jemene neprežilo 14 civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K útoku prišlo v rovnaký deň, čo sa ománski činitelia v jemenskom hlavnom meste Saná stretli s poprednými predstaviteľmi húsijských povstalcov.

Marib 6. júna (TASR) - Štrnásť civilných obetí si v sobotu vyžiadalo vypálenie rakety na čerpaciu stanicu v jemenskom meste Marib, ktoré je poslednou baštou medzinárodne uznávanej jemenskej vlády na severe krajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa tamojšie médiá.

Podľa jemenskej tlačovej agentúry SABA stoja za útokom šiitskí vzbúrenci, tzv. húsíovia. Zasiahnutie čerpacej stanice vyvolalo požiar, ktorý si vyžiadal 14 civilných obetí, vrátane maloletého dievčaťa, približuje agentúra. Tá zároveň dodala, že zranenia utrpelo päť ľudí, vrátane jedného dieťaťa.

SABA ďalej informovala, že protivládni povstalci krátko po útoku vypustili dron s výbušninou, ktorý podľa agentúry zničil dve sanitky, ktoré mali z miesta útoku previesť zranených do nemocnice.

Húsijskí povstalci, ktorí ovládajú väčšinu území na severe Jemenu, sa snažia neúspešne zmocniť tamojšieho mesta Marib od februára, približuje AFP.

K útoku prišlo v rovnaký deň, čo sa ománski činitelia v jemenskom hlavnom meste Saná stretli s poprednými predstaviteľmi húsijských povstalcov. Zámerom stretnutia bolo presvedčiť povstalcov, ktorí túto metropolu ovládajú, aby pristúpili na prímerie.

Jemen je od roku 2014 pustošený občianskou vojnou medzi vládnymi silami podporovanými koalíciou pod velením Saudskej Arábie a húsijskými povstalcami, ktorých podporuje Irán. Diplomatické úsilie o ukončenie tohto konfliktu sa v uplynulých týždňoch zintenzívnilo.

Podľa OSN Jemen zažíva momentálne najhoršiu humanitárnu krízu na svete. Tamojšia vojna si už vyžiadala desaťtisíce mŕtvych, milióny vysídlených, pričom dve tretiny tamojšej 30-miliónovej populácie sú závislé od vonkajšej pomoci.