Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Súdne vypočúvanie Salaha Abdeslama preložili na štvrtok

Na nedatovane snímke vydanej francúzskou políciou 26-ročný Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Odklad zrejme súvisí s bezpečnostnou situáciou v Bruseli po utorkových teroristických útokoch, ktoré si vyžiadali najmenej 31 obetí a vyše 260 zranených.

Brusel 23. marca (TASR) - Na dnes naplánované súdne vypočúvanie Salaha Abdeslama, zadržaného pre podozrenie z účasti na vlaňajších útokoch v Paríži, preložili na štvrtok. Odklad zrejme súvisí s bezpečnostnou situáciou v Bruseli po utorkových teroristických útokoch, ktoré si vyžiadali najmenej 31 obetí a vyše 260 zranených.

O odklade vypočúvania informovala agentúra AP s odvolaním sa na asistentku Abdeslamovho advokáta Svena Maryho, ktorého o tom upovedomil súd.

Súdny tribunál mal dnes rozhodnúť o predĺžení Abdeslamovej väzby o ďalší mesiac. Počas tohto obdobia by sa malo rozhodnúť o jeho vydaní do Francúzska, ktoré však Abdeslam odmieta.

Francúzskeho občana Salaha Abdeslama zadržali 18. marca popoludní pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Pri výsluchu povedal, že sa vlani 13. novembra plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil.

K zodpovednosti za utorkové útoky v Bruseli sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Zodpovednosť za parížske útoky jej pripísalo aj Francúzsko.