Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Výrobcovia tankov Leopard 2 urovnali právny spor

Na archívnej snímke tank Leopard 2. Foto: TASR/AP

Na utorok naplánované súdne konanie bolo bolo zrušené, pretože spoločnosti sa dohodli, uviedol súd v Mníchove.

Berlín 2. mája (TASR) - Nemecké zbrojárske spoločnosti Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) urovnali právny spor o duševnom vlastníctve v prípade tankov Leopard 2. V utorok to oznámil súd, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Firma Rheinmetall so sídlom v Düsseldorfe vyrába pre tanky Leopard kanóny a mníchovská KMW zase jeho podvozky.

Výkonný riaditeľ Rheinmetallu Armin Papperger v marci v rozhovore pre týždenník Neue Zürcher Zeitung uviedol, že Rheinmetall vlastní práva k modelu Leopard 2A4. Proti týmto vyhláseniam KMW podnikla právne kroky.

Na utorok naplánované súdne konanie však bolo bolo zrušené, pretože spoločnosti sa dohodli, uviedol súd v Mníchove. Bližšie informácie o dohode však nezverejnil.

Podľa Rheinmetallu sa obe strany snažili spor urovnať čo najrýchlejšie, aby sa mohli vrátiť k normálnym každodenným záležitostiam.

"Vyhláseniami, ktoré boli predmetom sťažnosti, pán Papperger ani spoločnosť Rheinmetall nechceli ani nechcú naznačiť, že Rheinmetall vlastní výlučné práva k tankom Leopard 2A4," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Bez poskytnutia bližších informácií o finančných záležitostiach Rheinmetall uviedol, že právne úkony boli po dosiahnutí vzájomnej dohody pozastavené.

KMW sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.

V dôsledku vojny na Ukrajine vzrástli zbrojárske objednávky a predovšetkým sa zvýšil dopyt po tankoch Leopard. To prispelo k ekonomickému oživeniu oboch spoločností. Rheinmetall v dôsledku zvýšenia obranných výdavkov krajín zaznamenal vlani rekordné zárobky.

Nemecko začiatkom tohto roka podľahlo tlaku spojencov z NATO a súhlasilo s dodaním tankov Leopard na Ukrajinu.