Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na výročie okupácie Tibetu vyvesia v českých obciach tibetské vlajky

Na snímke žena drží v ruke tibetskú vlajku. Foto: TASR/AP

Na akcii sa tento rok, rovnako ako vlani, nezúčastní hlavné mesto Praha.

Praha 10. marca (TASR) - Rekordných 740 českých obcí, miest, mestských častí alebo krajov sa dnes v pripojí k akcii Vlajka pre Tibet. Informoval o tom na svojej internetovej stránke Český rozhlas. Pripomenú si tak výročie povstania Tibeťanov proti čínskej okupácii, pri ktorom v roku 1959 zomrelo viac ako 80.000 ľudí.

Na akcii sa tento rok, rovnako ako vlani, nezúčastní hlavné mesto Praha. Niektorí poslanci to kritizovali a vlajku vyvesili aspoň sami za seba. Strana TOP 09 potom z okien svojich kancelárií Poslaneckej snemovni vyvesila aj vlajku taiwanskú.

"Dohoda ... znie tak, že na magistráte budú visieť tri vlajky, a to je vlajka Českej republiky, vlajka Európskej únie a z logiky veci magistrátna, teda pražská žltočervená vlajka," uviedol k nevyveseniu tibetskej vlajky na magistráte pražský radný Jan Wolf (KDU-ČSL).

Na otázku, či by Praha vyvesila napríklad čínsku vlajku v prípade návštevy čínskeho prezidenta, odpovedal Wolf záporne. "Žiadne vlajky iných štátov na magistráte visieť nebudú," povedal.

Téma tibetskej vlajky na pražskom magistráte tento rok rezonuje hlavne kvôli zmluve s Pekingom, ktorú mestskí poslanci schválili na svojom ostatnom rokovaní. Česká metropola sa v nej zaviazala uznávať jednotnú Čínu.