Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Výročie protihabsburskej revolúcie poznačí predvolebná kampaň

Ilustračná fotografia: Budapešť. Foto: TASR/AP

Tohtoročný štátny sviatok Maďarsko oslavuje necelé štyri týždne pred parlamentnými voľbami.

Budapešť 15. marca (TASR) - Vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou na Kossuthovom námestí v Budapešti za účasti maďarského prezidenta Jánosa Ádera a predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra sa vo štvrtok ráno začali ústredné oslavy štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie z rokov 1848-49.

Tohtoročný štátny sviatok Maďarsko oslavuje necelé štyri týždne pred parlamentnými voľbami, preto vládny blok Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) i viaceré opozičné strany využijú tento deň na predvolebnú kampaň.

Súčasťou oficiálnych podujatí štátneho sviatku je aj prejav premiéra Viktora Orbána, ktorý vystúpi pred budovou parlamentu o 14.00 h.

Na Budínskom hrade pripravili organizátori množstvo rodinných programov, ktorých súčasťou budú folklórne či hudobné vystúpenia. V parlamente si budú môcť návštevníci už tradične pozrieť korunu kráľa Štefana I.

Okrem štátnych podujatí sa budú konať aj ďalšie slávnostné, ale aj protestné zhromaždenia.

Provládne združenie Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) pripravuje na poludnie Pochod mieru, od roku 2014 už šiesty. Jeden zo zakladateľov CÖF László Csizmadia avizoval, že pochod nebude zameraný proti nikomu, ale bude na podporu Maďarska. Organizátori vyzvali na účasť všetkých občanov, ktorí chcú, "aby maďarské ženy, matky a ich deti mali bezpečnú budúcnosť".

Csizmadia dodal, že spolu s poľskými priateľmi, ktorí sa zúčastnili na viacerých z predchádzajúcich pochodov, chcú Európe odkázať, že národy strednej Európy sú veľmi citlivé na svoju slobodu a nezávislosť.

Zrejme najväčšou opozičnou demonštráciou bude zhromaždenie opozičného ľavicového bloku Maďarská socialistická strana (MSZP) - Dialóg (Párbeszéd). Popoludní o 15.00 h sa zídu sympatizanti ľavice na námestí Fővám. Kandidát tohto bloku na premiéra Gergely Karácsony vyzval na účasť všetkých občanov, ktorí chcú zmenu vlády, a dodal, že nech opozičné strany pri tejto príležitosti nehľadia na to, čo ich rozdeľuje, ale čo ich spája.

Účasť avizovali Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya i strana Spolu (Együtt). Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) aj napriek výzve k zomknutiu organizuje svoje vlastné podujatie.

V rovnakom čase - o 15.00 h - sa zhromaždia v V. budapeštianskom obvode na Báthoryho ulici priaznivci ultrapravicovej strany Jobbik. So slávnostným prejavom na počesť hrdinov revolúcie vystúpi kandidát Jobbiku na premiéra Gábor Vona.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach