Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Výročie smrti J. Arafata si pripomenuli desiatky tisíc Palestínčanov

Jásir Arafat Foto: TASR/AP

Jásir Arafat zomrel 11. novembra 2004 v Paríži vo veku 75 rokov.

Gaza 11. novembra (TASR) - Desiatky tisíc Palestínčanov vyšli v sobotu do ulíc mesta Gaza, aby si pripomenuli 13. výročie smrti palestínskeho prezidenta Jásira Arafata.

Informovala o tom agentúra AP, ktorá upozornila, že šlo o vôbec prvú oficiálnu spomienkovú akciu v pásme Gazy a zrejme aj dôkaz zlepšovania vzťahov medzi palestínskymi frakciami Fatah a Hamas.

Jásir Arafat zomrel 11. novembra 2004 v Paríži vo veku 75 rokov. Lekári presnú príčinu smrti nešpecifikovali. Kritici Izraela a Palestínčania tvrdia, že za smrť vodcu Palestínčanov je zodpovedná izraelská tajná služba Mossad. Dôkazy na to však nemajú.

Spomienkové podujatia sa konali v situácii, keď palestínske hnutie Hamas, označované viacerými krajinami za teroristickú organizáciu, a hnutie Fatah v októbri v Káhire dospeli k dohode o zmierení.

Najpodstatnejším výsledkom ich dohody je to, že Fatah do 1. decembra prevezme civilnú a administratívnu kontrolu nad pásmom Gazy a jeho bezpečnostné zložky mali od 1. novembra prevziať zodpovednosť za hraničný priechod s Egyptom Rafah. Veľmi rýchlo by tiež malo dôjsť k ukončeniu ekonomických opatrení proti vláde Hamasu zo strany palestínskej samosprávy.

Palestínske územia – západný breh a pásmo Gazy – sú už desať rokov rozdelené nielen fyzicky, izraelskými osadami, ale aj politicky, ideologicky a sociálne. Pásmo Gazy navyše za ten čas prežilo tri vojenské konflikty s Izraelom spojené s obrovskými materiálnymi škodami, pri ktorých prišlo o život niekoľko tisíc ľudí.

Tento stav komplikuje vzťahy medzi Palestínčanmi, aj rozhovory o usporiadaní vzťahov s Izraelom, keďže podporuje opakované tvrdenie vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že na palestínskej strane nemá relevantného partnera.