Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Výročie vraždy Borisa Nemcova si v Moskve pripomenuli tisíce ľudí

Na snímke ľudia nesú portrét Borisa Nemcova počas masovej demonštrácie v uliciach Petrohradu pri príležitosti 2. výročia tragickej smrti lídra politickej opozície Borisa Nemcova. V Petrohrade 26. februára 2017. Foto: TASR/AP

Niekdajšieho ruského vicepremiéra Nemcova, ktorý patril medzi popredných kritikov prezidenta Vladimira Putina, zastrelili 27. februára 2015 na moste v centre Moskvy.


Moskva 26. februára (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí sa zúčastnilo dnes na demonštrácii v Moskve, ktorou si obyvatelia pripomenuli nadchádzajúce druhé výročie zavraždenia ruského opozičného politika Borisa Nemcova. Demonštranti pochodovali ulicami metropoly s podobizňami zavraždeného a ruskými národnými vlajkami, pričom opakovane pokrikovali heslo "Rusko bez Putina".

Niekdajšieho ruského vicepremiéra Nemcova, ktorý patril medzi popredných kritikov prezidenta Vladimira Putina, zastrelili 27. februára 2015 na moste v centre Moskvy, iba niekoľko stoviek metrov od tamojšieho Kremľa. Tesne predtým vo vysielaní liberálnej rozhlasovej stanice vyzval poslucháčov, aby sa zúčastnili na protestnom zhromaždení.

Vražda vyvolala celosvetovú vlnu nevôle a výzvy na rýchle objasnenie, dodnes však nie je jasné, kto bol jej objednávateľom. Vlani v októbri začali súdiť v súvislosti s týmto činom piatich Čečencov.

Predpokladaný vrah Zaur Dadajev sa v počiatočnom štádiu vyšetrovania priznal, že Nemcova zabil pre urážanie čečenského lídra Ramzana Kadyrova a islamu. Ruskí ľudskoprávni aktivisti sa však domnievajú, že Dadajeva vo vyšetrovacej väzbe mučili.

Organizátori dnešnej demonštrácie informovali o približne 15.000 účastníkov, zatiaľ čo polícia účasť odhadla na 5000 osôb. Očakávalo sa, že pôjde o najväčšie opozičné zhromaždenie v Rusku od spomienkového pochodu, ktorý sa uskutočnil pred rokom.

Podobné demonštrácie venované spomienke na Nemcova boli dnes naplánované aj v ďalších ruských mestách vrátane Nižného Novgorodu, ktorý bol pôsobiskom zavraždeného politika.