Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prečítajte si ohlasy osobností na odchod Stredoeurópskej univerzity

Na archívnej snímke je Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti. Foto: TASR/MTI

CEU, ktorú založil americký finančník George Soros, v pondelok potvrdila svoje rozhodnutie presunúť od septembra 2019 študijné programy akreditované v Spojených štátoch do Viedne.

Budapešť 4. decembra (TASR) - Výroky osobností týkajúce sa diania okolo Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti v uplynulom poldruha roku pozbierala a zverejnila v utorok internetová stránka komerčnej televízie ATV.

CEU, ktorú založil americký finančník George Soros, v pondelok potvrdila svoje rozhodnutie presunúť od septembra 2019 študijné programy akreditované v Spojených štátoch do Viedne. Dôvodom je odmietanie maďarskej vlády podpísať dohodu, ktorá by umožnila ďalšie pôsobenie tejto inštitúcie v Budapešti.

"CEU je dôstojníckou školou armády, ktorá vedie tvrdý boj s maďarskou spoločnosťou," povedal 3. apríla 2017 pre spravodajský server Index.hu Péter Harrach, politik Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), menšej strany vládneho bloku.

"Argumentácia vlády (proti CEU) slúži na zastieranie faktu, že vládna strana nemá rada túto inštitúciu a z politického hľadiska považuje za užitočné univerzitu popraviť," uviedol 4. apríla 2017 serveru Válasz.hu novinár Bálint Ablonczy.

V ten istý deň politička ochranárskej opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szélová poznamenala, že táto kauza ukazuje pravú tvár Fideszu.

"Ja i vláda od začiatku tvrdíme, že nechceme zatvoriť CEU, chceli sme iba, aby podmienky jej fungovania boli transparentné," zdôraznil vlani 12. apríla László Palkovics, vtedajší štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný pre vzdelávanie.

"Prednášame vedu, nie ideológiu," povedala 13. apríla 2017 pre vtedajší týždenník Heti Válasz Diána Ürgeová-Vorsatzová, ktorá na CEU prednáša klimatológiu.

"Nikto nechce nič zatvoriť," tvrdil 20. apríla 2017 minister riadiaci úrad vlády János Lázár na stránke Fidesz.hu.

"Pre maďarskú vedu by bolo veľmi nešťastné, keby CEU musela z Budapešti odísť," to sú slová matematika a predsedu Maďarskej akadémie vied (MTA) Lászlóa Lovásza pre internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság 9. mája 2017.

"CEU sa stala rukojemníkom maďarskej vlády," vyhlásil 28. októbra 2017 pre denník Magyar Nemzet bývalý minister zahraničných vecí Péter Balázs.

"Odkedy je CEU v Maďarsku, je okolo nej neustále vytváranie hystérie," konštatoval predseda vlády Viktor Orbán 9. novembra 2017 v relácii verejnoprávneho rozhlasu Magyar Rádió.

"Na CEU pripravujú tých, ktorých potom umiestnia v politických, kultúrnych, vedeckých či občianskych organizáciách realizujúcich Sorosove plány," tvrdil 27. decembra 2017 pre provládny spravodajský server 888.hu Szilárd Németh z vládneho Fideszu.

"Neodsťahujú sa! Ani sa odsťahovať nechcú, pretože dobre vidia, že Budapešť je lepšie miesto než Viedeň," reagoval v rozhovore pre ľavicový denník Népszava politik Fideszu Lajos Kósa.

"CEU odchádza, pretože sa riadi inými princípmi než (maďarská) vláda," konštatoval v pondelok filozof Gáspár Miklós Tamás pre spravodajský server 24.hu.

Podľa pondelňajších slov novinára Mártona Gergelya pre server hvg.hu "CEU má možnosť odsťahovať sa do Viedne, obyvateľstvo Maďarska však nie".

"Množstvo študijných programov CEU zostáva naďalej v Budapešti, takže celá kauza je iba politickým blufom," podčiarkol v pondelok pre agentúru MTI hovorca vlády István Hollik.

"Chceme zachovať univerzitu vynikajúcej úrovne," uviedol v utorok pre ATV prorektor CEU Zsolt Enyedi.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach