Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vyše 100 rôznych lietadiel čakalo divákov na letisku v Mošnove

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na statickej ukážke mohli diváci v nedeľu po prvý raz vidieť napríklad americké vrtuľníky Viper a Venom, ktoré české ministerstvo obrany vybralo ako náhradu za dosluhujúce bojové stroje Mi-24/35.

Praha 22. septembra (TASR) - Vyše 100 rôznych lietadiel a stovky kusov pozemnej techniky čakalo divákov v nedeľu na letisku v Mošnove neďaleko Ostravy, v druhý, záverečný deň najväčšej vojensko-bezpečnostnej prehliadky v Európe - Dní NATO a Dní Vzdušných síl Českej republiky. Píše o tom spravodajský server iDNES.cz.

Program bol prakticky totožný s programom sobotným, až na vystúpenie francúzskej skupiny Patrouille de France, ktorá má nabitý program a musela predčasne odísť na ďalšiu exhibíciu do Grécka.

Na statickej ukážke mohli diváci v nedeľu po prvý raz vidieť napríklad americké vrtuľníky Viper a Venom, ktoré české ministerstvo obrany vybralo ako náhradu za dosluhujúce bojové stroje Mi-24/35, približuje iDNES.cz.

Podľa českého ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) by zmluva na dodávku 12 amerických helikoptér pre českú armádu mala byť s USA podpísaná ešte tento rok.

"Sme vo fáze finalizácie dohody," povedal s tým, že sa bude osobne tešiť na dobu, keď vrtuľníky budú mať označenie a znaky Českej republiky.

O nákupe systému H1, ktorý tvorí osem viacúčelových helikoptér UH-1Y Venom a štyri bojové vrtuľníky AH-12 Viper, rozhodlo ministerstvo obrany v auguste, poznamenáva iDNES.cz