Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Vyše 300 hasičov bojuje s lesným požiarom v slovinskej oblasti Kras

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nie je jasné, čo požiar spôsobilo, ale rozhorel sa len dva dni po tom, čo hasiči s pomocou dvoch vrtuľníkov zlikvidovali neďaleký lesný požiar.

Ľubľana/Renče 17. júla (TASR) - Vyše 300 hasičov bojovalo v nedeľu s rýchlo sa šíriacim lesným požiarom v skalnatej zalesnenej oblasti Kras na západe Slovinska, neďaleko hranice s Talianskom, a pomáhali im pri tom štyri armádne vrtuľníky. Dva boli zo Slovinska a dva z Talianska. Do akcie bolo zapojené aj chorvátske obojživelné lietadlo Canadair, ktoré zhadzovalo vodu zo vzduchu. Informácie priniesla tlačová agentúra STA.

Požiar vypukol v nedeľu krátko pred 10.00 h SELČ v strmom a ťažko prístupnom teréne nad osadou Renče v Údolí Vipava a šíril sa k dedine Temnica, ale potom vietor bóra zmenil smer.

Šéf zásahu Simon Vendramin pre STA povedal, že požiar sa následne šíril smerom k dedine Kostanjevica na Krasu a k vrchu Cerje. Plamene sa rýchlo šírili z dôvodu suchej vegetácie a silného vetra.

Požiar bezprostredne neohrozoval žiadnu dedinu, ale podľa Vendramina sa môže situácia rýchlo zmeniť, preto sa treba snažiť strážiť obývané oblasti zo vzduchu. "Štátny plán pre takéto zásahy je aktivovaný. Plamene horia v ťažko prístupnom alebo neschodnom teréne," dodal.

Požiar má dĺžku 3,5 kilometra a každé dve hodiny sa vinou vetra zväčší o približne kilometer.

Chorvátske lietadlo Canadair zhadzovalo zakaždým 6000 litrov morskej vody, ktorú naberalo v Terstskom zálive.

Keďže v oblasti je stále veľa nevybuchnutej munície z prvej svetovej vojny, pretože sa tam odohrávali bitky na rieke Soča (taliansky Isonzo), úrady poslali do lokality aj technikov na odmínovanie. Na mieste sú už aj prvé tímy Červeného kríža.

Nie je jasné, čo požiar spôsobilo, ale rozhorel sa len dva dni po tom, čo hasiči s pomocou dvoch vrtuľníkov zlikvidovali neďaleký lesný požiar.