Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vyše 400 spisovateľov podpísalo petíciu, nechcú Trumpa za prezidenta

Republikánsky kandidát Donald Trump, archívne foto Foto: TASR/AP

Autori v liste vyjadrujú obavy z toho, že sa Spojené štáty kvôli Trumpovi vracajú späť do svojej temnej minulosti.

Washington 25. mája (TASR) - Viac ako 400 spisovateľov podpísalo petíciu proti pravdepodobnému prezidentskému kandidátovi amerických republikánov Donaldovi Trumpovi. Medzi jej iniciátormi je aj jeden z najúspešnejších súčasných autorov bestsellerov Stephen King, informoval denník New York Times.

Spisovatelia podpísaní pod internetovou petíciou, ktorú zverejnili v utorok, vyjadrujú nesúhlas s prezidentskou kandidatúrou Trumpa, ktorý podľa nich podnecuje najtemnejšie stránky americkej spoločnosti.

"Vzostup politického kandidáta, ktorý sa zámerne dovoláva najelementárnejších a najnásilnejších zložiek spoločnosti, ktorý podnecuje agresivitu medzi svojimi stúpencami, umlčiava krikom oponentov, zastrašuje tých, ktorí s ním nesúhlasia, a očierňuje ženy a menšiny, vyžaduje od každého z nás okamžitú a energickú odpoveď," uvádza sa v otvorenom sprievodnom liste k petícii.

V zozname 450 iniciátorov sú okrem Stephena Kinga aj ďalší známi americkí spisovatelia, ako napríklad David Eggers, Amy Tanová, Junot Díaz a Cheryl Strayedová. V priebehu prvých hodín od spustenia petície na literárnej stránke Lithub sa počet signatárov - aj vďaka kampani na sociálnych sieťach - zvýšil na viac ako 1000.

Autori v liste vyjadrujú obavy z toho, že sa Spojené štáty kvôli Trumpovi vracajú späť do svojej temnej minulosti a varujú, že diktátorské režimy často vznikajú na podklade "manipulácie, rozdelenia, demagógie a lží."