Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Vyše 87 % detí v Európe vo veku 15 a 16 rokov má skúsenosť s alkoholom

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Vyplynulo to z výsledkov Európskeho školského prieskumu o alkohole a iných drogách (ESPAD) z roku 2011, ktorý sa uskutočnil v 37 krajinách.

Bratislava 1. júna (TASR) - Viac ako 87 percent detí v Európe vo veku 15 a 16 rokov už má nejakú skúsenosť s alkoholom. Pritom 79 percent z nich ju nadobudlo v minulom roku. Vyplynulo to z výsledkov Európskeho školského prieskumu o alkohole a iných drogách (ESPAD) z roku 2011, ktorý sa uskutočnil v 37 krajinách. TASR informovala Eleonora Kastelová z Národného monitorovacieho centra pre drogy.

Z prieskumu vyplynuli rozdiely medzi jednotlivými krajinami. Napríklad v Dánsku pijú 15- až 16-ročné deti trikrát viac ako ich rovesníci v Albánsku, Moldavsku, Čiernej Hore a Rumunsku. Zároveň 38 percent mladých Dánov a 36 percent Dánok v prieskume uviedlo, že sa za ostatných 30 dní opilo minimálne raz alebo viackrát.

Zo slovenských chlapcov takto odpovedalo 26 percent opýtaných a jedna pätina dievčat. V prípade Islanďanov malo takúto skúsenosť za posledný mesiac 6 percent chlapcov a 7 percent dievčat.

"V priemere približne šesť z desiatich žiakov skonzumovalo minimálne jeden pohár alkoholu vo veku 13 rokov alebo menej a 12 percent bolo v tomto veku opitých," vyplýva z prieskumu. Respondenti v Bulharsku, Českej republike, Lotyšsku a na Slovensku najviac pripúšťajú, že v dôsledku pitia majú následné problémy.