Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyše stovka nezvestných po prevrhnutí člna smerujúceho z Líbye

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Troch migrantov zachránila talianska pobrežná stráž približne 93 kilometrov severovýchodne od hlavného líbyjského mesta Tripolis a previezla ich na ostrov Lampedusa.

Rím 19. januára (TASR) - Až 117 ľudí zrejme zahynulo, keď sa neďaleko líbyjského pobrežia prevrátil malý gumený čln s migrantmi. Podľa agentúry DPA to v sobotu uviedol hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Flavio Di Giacomo.

Podľa jeho slov traja migranti, ktorých talianski záchranári vytiahli v piatok z vôd Stredozemného mora, uviedli, že na palube prevráteného člna bolo 120 ľudí.

Na Twitteri Di Giacomo napísal, že nezvestných je vyše 117 ľudí vrátane 10 žien a dvoch detí, pričom jedno z nich má len dva mesiace. Podľa preživších mnohí migranti z prevráteného člna pochádzali zo západnej Afriky, ale tiež sa tam nachádzalo aj zhruba 40 Sudáncov.

Troch migrantov zachránila talianska pobrežná stráž približne 93 kilometrov severovýchodne od hlavného líbyjského mesta Tripolis a previezla ich na ostrov Lampedusa.

Talianske námorné sily pôvodne uviedli, že na palube prevráteného plavidla sa nachádzalo len 20 ľudí. Podľa talianskej pobrežnej stráže o pátranie po nezvestných požiadala Líbya neďalekú nákladnú loď, ktorá však vo vodách nikoho nenašla, píše agentúra AP.

Talianska tlačová agentúra ANSA, ktorá citovala líbyjských predstaviteľov, uviedla, že loď líbyjskej pobrežnej stráže sa zo záchrannej akcie vrátila pre technické problémom.

Talianska vláda zaujala nekompromisný postoj a nedovolí lodiam s migrantmi pristávať na južnom pobreží Talianska. Táto blokáda zapríčinila, že počet utečencov využívajúcich trasu z Líbye smerom na Sicíliu poklesol.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uvádza, že na mori v tomto roku zahynulo 83 ľudí. Vlani v rovnakom období zaznamenali celkovo 199 úmrtí.