Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie exšéfa MMF Rata poškodzuje vládnu španielsku stranu

Španielsky premiér Mariano Rajoy, archívne foto Foto: TASR/AP

Na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii to v sobotu priznal premiér Mariano Rajoy.

Madrid 19. apríla (TASR) - Vyšetrovanie niekdajšieho popredného člena španielskej vlády a bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu (MMF) Rodriga Rata, ktorý čelí obvineniam z podvodu a prania špinavých peňazí, výrazne poškodzuje vládnucu Ľudovú stranu. Na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii to v sobotu priznal premiér Mariano Rajoy.

Rato mal byť jednou z kľúčových osobností vládnucej strany pred parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať v decembri, pripomína agentúra AP.

Rato, ktorého vo štvrtok nakrátko zatkli a neskôr prepustili za spoluprácu s vyšetrovateľmi, pôsobil vo vládach José Maríu Aznara v rokoch 1996-2004 ako minister hospodárstva a vicepremiér. V tom čase sa o ňom dokonca uvažovalo ako o možnom nástupcovi samotného Aznara. V roku 2004 sa stal šéfom Medzinárodného menového fondu, ktorý riadil do roku 2007. Potom sa vrátil do Španielska a vymenovali ho za riaditeľa finančného domu Bankia. V máji 2012 však Bankia Rata odvolala a oznámila, že potrebuje štátnu pomoc vo výške 19 miliárd eur v dôsledku problémov s nedobytnými úvermi. Situácia otriasla Rajoyovou vládou v čase, keď v Španielsku kulminovala finančná kríza. Problémy banky prinútili Európsku úniu pomôcť španielskemu bankovému sektoru sumou 41,4 miliardy eur.

V prvej kauze je Rato obvinený z podvodu, sprenevery a falšovania účtov Bankie pri jej vstupe na burzu v roku 2011.

Druhý prípad sa týka podvodného používania platobných kariet sporiteľne Caja Madrid. Vedenie sporiteľne malo tieto karty využívať bez kontroly na svoje osobné účely.