Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie kauzy tajných väzníc USA dospelo k obvineniam

Orgány prokuratúry disponujú údajne dostatkom podkladov na to, aby v Sejme iniciovali vyšetrovanie vtedajšieho premiéra Leszeka Millera z medzičasom opozičnej Strany demokratickej ľavice.

Varšava 27. marca (TASR) - Bývalý šéf poľskej vnútroštátnej tajnej služby AW Zbigniew Siemiatkowski čelí obvineniu zo spoluúčasti na zriadení utajeného väzenia, ktoré v rokoch 2002-2003 využívala americká Ústredná spravodajská služba (CIA) na zadržiavanie osôb podozrivých z terorizmu. Informoval o tom denník Gazeta Wyborcza.

Podľa prokuratúry, ktorá Siemiatkowského obvinila ešte 10. januára, ale o tomto vývoji v utajenom vyšetrovaní neinformovala, mal vedúci predstaviteľ poľskej tajnej služby v tejto súvislosti prekročiť svoje právomoci a konať v rozpore s medzinárodným právom, pretože pripustil nezákonné zadržiavanie osôb a používanie telesných trestov.

Podobné obvinenia si zrejme vypočuje aj Siemiatkowského vtedajší námestník plukovník Andrzej Derlatka, ktorý priamo zodpovedal za kontakty s americkou stranou.

Orgány prokuratúry disponujú údajne dostatkom podkladov na to, aby v Sejme iniciovali vyšetrovanie vtedajšieho premiéra Leszeka Millera z medzičasom opozičnej Strany demokratickej ľavice. Zatiaľ ich však vedeniu Sejmu nezaslali.

Samotný Siemiatkowski na prokuratúre odmietol odpovedať na akékoľvek otázky a pre poľské médiá potvrdil, že tak urobí v každej ďalšej etape prerokúvania prípadu, vrátane možného procesu. V zdôvodnení uviedol, že si to vyžadujú bezpečnostné záujmy štátu.

Podľa informácií Gazety Wyborczej bolo vznesenie obvinenia možné iba vďaka tomu, že prokuratúra na koncom roka 2011 dostala kompletnú dokumentáciu spolupráce poľskej strany s CIA z obdobia prvej fázy vojny proti terorizmu. AW dlho odmietala vydať tieto dokumenty, urobila tak až po intervencii predsedu poľského najvyššieho súdu Stanislawa Dabrowského.

V materiáloch sa nehovorí o väzňoch, ale - ako prezradil informant poľského mienkotvorného denníka - výrazne neutrálnejšie, napríklad o pasažieroch. Úloha poľskej strany sa podľa tohto zdroja obmedzovala na poskytnutie letiska v Szymanoch a Američanmi stráženej vily v areáli školského zariadenia spravodajskej služby v Starych Kiejkutach, respektíve na prepravu podozrivých z letiska a na letisko.

Vyšetrovaním prípadu, ktoré sa napriek popieraniu opodstatnenosti predchádzajúcich informácií štátnymi predstaviteľmi začalo v Poľsku v roku 2008, sa medzičasom nezaoberá varšavská, ale krakovská prokuratúra. Príčiny nie sú zrejmé, avšak dôsledky sú jasné. Ukončenie objasňovania kauzy potrvá dlhší čas a je otázne, kedy sa ho podarí uzavrieť. Šance, že by sa tak stalo ešte tento rok, sa zmenšili presunom na inú prokuratúru, tvrdia znalci pomerov.