Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie obvinení zo sexuálneho zneužívania v SAR ukončili

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prokuratúra požiadala o uzavretie prípadu vzhľadom na nekonzistentné a protikladné svedecké výpovede, ale nevylúčila, že k sexuálnym útokom mohlo naozaj dôjsť.

Paríž 16. januára (TASR) - Francúzski sudcovia ukončili ako bezpredmetné vyšetrovanie obvinení zo sexuálneho zneužívania, ktorého sa mali dopustiť francúzski členovia mierovej misie OSN v Stredoafrickej republike (SAR). Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj z francúzskej justície.

V polovici roka 2015 začali sudcovia vo Francúzsku vyšetrovanie v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho zneužívania, ktoré vzniesli štyria mladiství chlapci. Tí povedali, že k incidentom došlo v Bangui, metropole Stredoafrickej republiky v období medzi decembrom 2013 a júnom 2014.

Prokuratúra požiadala o uzavretie prípadu vzhľadom na nekonzistentné a protikladné svedecké výpovede, ale nevylúčila, že k sexuálnym útokom mohlo naozaj dôjsť.

Francúzsko ako jedna z krajín poslala v roku 2013 mierové jednotky OSN do SAR, aby pomohli pri ochrane civilistov.

Generálny tajomník OSN António Guterres sa zaviazal vykoreniť sexuálne obťažovanie z radov modrých prílb po tom, ako sa v roku 2016 odhalilo rozsiahle zneužívanie mladistvých príslušníkmi mierovej misie v Stredoafrickej republike.

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií. V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy musela opustiť približne štvrtina zo 4,7 milióna tamojších obyvateľov. V poslednej dobe začalo opäť dochádzať k eskalácii násilia a k zhoršovaniu humanitárnej situácie tamojšieho obyvateľstva.