Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nové forenzné testy nenašli nič, čo by naznačovalo otravu Pabla Nerudu

Padlo Neruda, archívne foto Foto: AP Photo

Pablo Neruda skonal iba niekoľko dní po štátnom prevrate v Čile z 11. septembra 1973.

Santiago 29. mája (TASR) - Začiatkom roka obnovené vyšetrovanie úmrtia laureáta Nobelovej ceny za literatúru, čilského poeta Pabla Nerudu, neprinieslo žiadne zásadné dôkazy o cudzom zavinení smrti. Vyplýva to z predbežnej správy expertov, ktorí sa prípadu začali opäť venovať v tomto roku.

V súvislosti s úmrtím literáta spred viac ako 40 rokov sa totiž objavili špekulácie, že Pabla Nerudu v období vojenskej diktatúry otrávili.

Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Pablo Neruda skonal iba niekoľko dní po štátnom prevrate v Čile z 11. septembra 1973, po ktorom sa moci v krajine ujala vojenská junta pod vedením generála Augusta Pinocheta. Oficiálnou príčinou smrti bola rakovina prostaty.

Šéf vládneho úradu pre ľudské práva Francisco Ugás však v januári tohto roka vyhlásil, že "existujú prvotné dôkazy, že (Pablo Neruda) bol otrávený a v tomto zmysle stopy poukazujú na pôsobenie určitých chemických látok... čo môže znamenať zločin proti ľudskosti".

Básnikov šofér vyhlásil, že Pinochetovi agenti využili Nerudovu chorobu na to, aby mu injekciou zaviedli do žalúdka jed, keď bol pripútaný na lôžko na klinike Santa María v hlavnom meste Santiago. Podľa jednej z teórií musel poet zomrieť preto, že bol zarytým komunistom a verným stúpencom zosadeného prezidenta Salvadora Allendeho, pričom vládli obavy, že sa stane vodcom opozície proti diktatúre. Súdni znalci z univerzity v španielskej Murcii identifikovali v telesných pozostatkoch zosnulého tri druhy bielkovín, prítomnosť dvoch z nich vysvetľuje pokročilé štádium nádorového ochorenia prostaty.

Na archívnej snímke zo 14. februára 1952 je čilský básnik Pablo Neruda sa prechádzke na talianskom ostrove Capri.
Foto: TASR/AP Photo


Zdroj tretieho druhu nebol najskôr jednoznačne určiteľný, avšak experti dospeli k názoru, že môže súvisieť s prirodzenými záležitosťami, akými sú infekcia alebo terapia. Najnovšie poznatky teraz posúdi odborná komisia a čaká sa ešte aj na výsledky genetických testov.

Forenzné testy sa zamerali na prítomnosť anorganických látok alebo ťažkých kovov v Nerudových pozostatkoch, ktoré môžu pomôcť určiť bezprostrednú alebo nepriamu príčinu smrti. Testy sa však sústredili aj na prípadné pôsobenie chemických látok na eventuálne poškodenie buniek alebo proteínov, pričom predchádzajúce testy zisťovali iba zvyšky jedu.

Nič však doteraz nenaznačuje opodstatnenosť tézy o Nerudovej otrave v nemocnici.