Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie smrti Jásira Arafata uzavreli pre nedostatok dôkazov

Zosnulý palestínsky vodca Jásir Arafat (vpravo) na snímke s Kofim Annanom (vľavo) 9. októbra 2000 v Gaze. Foto: TASR/AP Photo

Paríž 2. septembra (TASR) - Arafat zomrel po rýchlom zhoršovaní zdravotného stavu vo vojenskej nemocnici v Percy neďaleko Paríža v novembri 2004 vo veku 75 rokov.


Paríž 2. septembra (TASR) - Francúzske orgány činné v trestnom konaní ukončili pre nedostatok dôkazov vyšetrovanie, ktoré otvorili pre podozrenie zo zabitia niekdajšieho palestínskeho lídra Jásira Arafata. Informovali o tom dnes francúzske médiá s odvolaním sa na prokuratúru v Nanterre neďaleko Paríža i vdovu po zosnulom.

Traja vyšetrujúci sudcovia prípadu dospeli k záveru, že pri vyšetrovaní sa nepreukázalo, že by sa Jásir Arafat bol stal obeťou otravy polóniom. Neexistujú tiež dostatočné dôkazy o tom, že jeho úmrtie zavinil zásah zvonku, vyplýva z komuniké spomínanej prokuratúry.

Arafat zomrel po rýchlom zhoršovaní zdravotného stavu vo vojenskej nemocnici v Percy neďaleko Paríža v novembri 2004 vo veku 75 rokov.

Švajčiarski experti, ktorí skúmali jeho osobné veci, nevylúčili, že politik sa stal obeťou otravy rádioaktívnym materiálom. Podľa názoru odborníkov z univerzitnej kliniky v Lausanne vykazovali vzorky krvi a moču zosnulého nevysvetliteľne vysoké hodnoty prítomnosti polónia 210.

Vyšetrovanie francúzskych úradov sa začalo v auguste 2012 na základe trestného oznámenia Arafatovej vdovy na neznámeho páchateľa.

O rok neskôr francúzski experti, ako aj odborníci z Ruska úplne vylúčili, že by sa Arafat stal obeťou otravy.

Francúzski odborníci neskôr vylúčili aj predpoklady, že symptómy ochorenia Jásira Arafata mohla vyvolať otrava polóniom. Konštatovali, že prítomnosť tejto látky a olova vo vzorkách z Arafatovho hrobu sú prírodného pôvodu.

Prokuratúra už v marci informovala, že experti využili pri vyšetrovaní aj kompletné údaje o zložení vzoriek moču odobratého v spomínanej vojenskej nemocnici pri Paríži a podrobenej analýze na gama spektrometri. V nich sa polónium nenašlo.

Právni zástupcovia Arafatovej vdovy v máji obvinili francúzsku justíciu, že sa usiluje urýchlene uzavrieť kauzu.