Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Markin: Inšpirátormi Nemcovovej vraždy mohli byť sily zo zahraničia

Nemcova postrelili štyrikrát do chrbta z okoloidúceho auta, keď v spoločnosti istej ukrajinskej občianky kráčal po moste neďaleko Kremľa. Celkovo na neho vypálili sedem až osem výstrelov. Foto: TASR/AP

Bývalého vicepremiéra Nemcova, ktorý bol jedným z najenergickejších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, zastrelil doposiaľ neznámy páchateľ 27. februára 2015.

Moskva 1. marca (TASR) - Inšpirátormi vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova mohli byť aj "nejaké sily zo zahraničia", domnieva sa oficiálny predstaviteľ ruského Vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin.

Ako informovala agentúra Interfax, v dnešnom rozhovore s novinármi Markin vyhlásil, že "výzvy západných predstaviteľov na potrestanie všetkých vinníkov vraždy Nemcova vyzerajú na prvý pohľad trochu zvláštne. Je celkom dobre možné, že je to narážka na (údajnú) neschopnosť ruskej vlády nájsť a priviesť pred spravodlivosť skutočných iniciátorov, tých, ktorí zo zahraničia ťahali za nitky a ovplyvňovali objednávateľov vraždy". Markin v tejto súvislosti vyhlásil, že týchto ľudí "budú súdiť dejiny".

Zástupca Nemcovovej rodiny Vadim Prochorov sa pre Interfax vyjadril, že vo vyšetrovacom spise o vražde nie je žiadny dôkaz, že by vražda bola zorganizovaná zo zahraničia.

Vyšetrovatelia podľa Prochorova spočiatku pracovali aj s touto verziou, ale nepotvrdila sa. "Všetky vyhlásenia o tom, že vražda mohla byť zorganizovaná zo zahraničia, fakticky spochybňujú rok práce orgánov činných pri vyšetrovaní," konštatoval. Verzia o objednávateľoch vraždy zo zahraničia môže byť pre súčasné vedenie krajiny výhodná. "Samozrejme, je ľahšie vyhlásiť, že objednávateľ je v zahraničí, ako priznať, že je niekde, napríklad, v Čečensku," myslí si Prochorov.

Bývalého vicepremiéra Nemcova, ktorý bol jedným z najenergickejších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, zastrelil doposiaľ neznámy páchateľ 27. februára 2015 krátko pred polnocou na moste ponad rieku neďaleko moskovského Kremľa. Miesto vraždy sa stalo neformálnym pamätníkom, kde ľudia často kladú kvety a iné predmety.

Podozrivým zo spáchania vraždy je príslušník bezpečnostných síl Moskvou podporovaného čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Obvineniam v tejto súvislosti čelia aj jeho komplici - ďalší štyria Čečenci. Zatiaľ však nie je jasné, kto si vraždu objednal.

Podľa vyšetrovateľov by objednávateľom i organizátorom vraždy mohol byť Čečenec Ruslan Muchudinov, bývalý príslušník pluku Sever patriaceho pod ministerstvo vnútra. Po Muchudinovovi je vyhlásené medzinárodné pátranie. Prochorov s týmto záverom vyšetrovateľov nesúhlasí.